Roubini: Suomen euroero lähestyy - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Roubini: Suomen euroero lähestyy

Tohtori Tuhoksi kutsutun Nouriel Roubinin mukaan Suomen ero yhteisvaluustasta alkaa olla yhä todennäköisempää.

8.7.2012 16:26 | Päivitetty 8.7.2012 14:54

Suomen ero yhteisvaluutta eurosta alkaa olla yhä lähempänä, New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini ennustaa EconoMonitor-blogissaan.

– Puhe Suomen erosta euroalueesta ennemmin kuin myöhemmin on lisääntynyt, kun monet vaikutusvaltaiset tahot miettivät uudelleen eurojäsenyyden kustannuksia ja etuja, ja ovat tulossa pohdinnoissaan siihen päätelmään, että euroero saattaa olla Suomen paras vaihtoehto, Roubini kirjoittaa.

Vaikutusvaltaisilla tahoilla Roubini viittaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiseen (sd.), joka sanoi vastikään, ettei Suomi hirttäydy euroon hinnalla millä hyvänsä.

Roubinin mukaan Suomen euroeron puolesta puhuu erityisesti se, että muut Pohjoismaat ovat selviytyneet euron ulkopuolella kohtalaisen hyvin.

– Kun yksikään muu Pohjoismaista ei ole Euroopan rahaliiton jäsen, mitkä ovat Suomen eurossa pysymisen edut, Roubini kysyy.

Roubinin mukaan Suomen ero yhteisvaluutasta saattaisi pakottaa maan eroamaan myös Euroopan unionista (EU), mutta se ei hänen mukaansa olisi välttämättä huono asia.

Suomi pystyisi hänen mukaansa nauttimaan suurimmasta osasta euro- ja EU-jäsenyyden tuomista eduista myös rahaliiton ja unionin ulkopuolella. Suomi voisi Roubinin mukaan sitoa valuuttansa euroon, tai vaihtoehtoisesti Saksan markkaan, jos koko rahaliitto purkautuu.

– Suomi voisi myös yrittää neuvotella EU:ssa pysymisestä vaikka se jättäisikin euron, sillä euroalue pohtii nyt sallivansa jäsenmaille eromahdollisuuden ilman, että niiden täytyy luopua EU-jäsenyydestään, Roubini sanoo.

Kenties kaikkein merkittävin euroeron etu Suomelle olisi Roubinin mukaan se, että se välttyisi jatkossa osallistumasta kriisimaiden tukemiseen kovalla riskillä.

– Suomen ei enää tarvitsisi osallistua ERVV- tai EVM-vakausmekanismeihin, sillä ne EU-jäsenet, jotka eivät kuulu euroon, eivät osallistu euroalueen kahteen pelastusohjelmaan, hän kirjoittaa.

Roubini pohtii myös Suomen sisäisen poliittisen mielipiteen kääntymistä euroeron kannalle. Hänen mukaansa enemmistö maan päättäjistä kannattaa yhä jäsenyyttä yhteisvaluutassa, mutta mielipideilmasto on ehkä muuttumassa.

– Juuri nyt Suomen valtakoalitio on yhä vakaasti eurojäsenyyden kannalla, mutta poliittisessa oppositiossa moni kannattaa eroamista yhteivaluutasta, ja näitä voimia on myös hallituksen sisällä. Monet [hallituspuolueiden edustajat] valittavat yksityisesti puhuessaan eurojäsenyyden hinnasta, Roubini sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?