Ytimessä, valkohammas, niskalenkki: keskustelupalstat vilisevät uusia talouden parodiatermejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vain kuplauuno uskoo enää niskalenkkiin

Pitkään jatkunut eurokuohunta on tuonut netin talousaiheisille keskustelupalstoille oman sisäpiirikielensä. Vanha tuttu rommari-käsite on yhä voimissaan, mutta mitä ovat pensaspalo, velkahimmeli ja Pinokkio?

7.7.2012 6:06 | Päivitetty 6.7.2012 14:28

Poliittiset ja taloudelliset poikkeusajat synnyttävät kielenkäyttöön uusia muoti-ilmaisuja, jotka eivät välttämättä enää muutaman vuoden kuluttua avaudu uuden sukupolven keskustelijoille. Harva muistaa esimerkiksi, miksi pääministeri Paavo Lipponen aikoinaan arveli tapaavansa opposition populisteja "nahkurin orsilla."

Tällä hetkellä verkkokeskustelijat käyttävät runsaasti mielikuvitusta keksiessään sopivan kuvaavia luonnehdintoja Kreikan ja Espanjan eurotukisählingille.

Nettikeskustelu onkin muuttanut iskulauseiden syntyprosessia demokraattisemmaksi: muutkin kuin huippupoliitikot voivat luoda kansalle mieleenjääviä kielikuvia. Toisaalta kansalaiset ovat hyviä kaappaamaan päättäjien omia niskalenkki markkinoista -hokemia ja kääntämään niitä parodiaksi.

Varsinkin verkkolehtien kommenttipalstojen vakiokeskustelijoilla on runsaasti omia sisäpiiritermejään. Ei tarvitse kuin mainita velkaluteet, valtakunnanoikeus tai ytimessä, niin muut keskusteluun osallistujat tietävät jo yhdestä sanasta mihin suuntaan juttu kääntyy. Tai mitä ajatussuuntaa keskustelija edustaa.

Keräsimme liudan uudissanoja ja nettitermejä, joita talouskeskusteluissa juuri nyt vilisee.

Yhteiskunta:

Hölmölandia, Nokialandia = etelän eliitin Suomi

Persulandia = maakuntien Suomi

Euvostoliitto, Eurostoliitto = EU

Päättäjät:

Jykä, Jygge, Käteinen, Nappula, Pinokkio = Jyrki Katainen

Valkohammas = Alexander Stubb

Verkkosukka, Urpolainen = Jutta Urpilainen

Asuminen, sijoittaminen:

Gyproc-unelma = edullisista materiaaleista kasattu ei-niin-kalliilla alueella sijaitseva perusasunto.Kuplauuno, tuulipuku = vedätettävä tavis, joka uskoo asuntojen tai osakkeiden hinnan jatkuvaan nousuun ja ostaa niitä kalliilla.

Metso murskaa, Metson lento kiihtyy =  yleisnimitys vastoin markkinatilannetta menevälle osakkeelle tai mille tahansa muulle tervettä järkeä uhmaavalle väitteelle.

Neukkukuutio = elementtilähiössä tai muissa neuvostoliittolaista betonirakentamista muistuttavissa kaupunginosissa sijaitseva, Kekkosen aikana rakennettu kerrostaloasunto.

Osinkko hyvä = veteraanisijoittaja Erkki Sinkon periaatteita kunnioittava luonnehdinta jonkun arvopaperin hyvästä osinkotuotosta.

Pitäkää stetsoneistanne kiinni = kohta romahtaa/jytisee markkinoilla niin että tuntuu. Uudempi muoto pidä huivistasi kiinni -kehotuksesta. Englanniksi Hang on to your hat.

Rommari = kurssi-, markkina- tai euroromahduksen pessimistinen ennustaja tai jopa toivoja.

Velkalude = asunto- tai muuta lainaa sokeasti ottanut tavis.

Eurokriisin ilmaisut:

Ei koske Suomea = alunperin pääministeri Matti Vanhasen esittämä, sinänsä täysin oikeaksi osoittautunut arvio Yhdysvaltain finanssikriisin vaikutuksista Suomen pankkijärjestelmän kestävyyteen. Yleistetty koskemaan kaikkia vuoden 2008 jälkeisiä kriisejä ja Jyrki Kataisenkin ennustuksia.

Hopealuoti = ainoa kuula, joka tepsii ihmissusiin. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan eurokriisi-pedon kaatamiseen ei ole olemassa silver bulletia.

Iso sinko = ekonomistien nimitys Euroopan keskuspankin järeälle pelastuspaketille, jonka piti pysäyttää tankin tavoin päällevyöryvä kriisi. Alunperin amerikkalaistermi big bazooka.

Karvakäpälät, karvakourat = yleisnimitys vaikeuksiin ajautuneille Kreikan päättäjille ja pankinjohtajille.

Kreikka-talkoot, taloustalkoot, eurotalkoot = kansanedustajien vuonna 2011 käyttämiä ilmaisuja EU:n yhteisistä Kreikan pelastustoimista.

Niskalenkki = toukokuussa 2010 Jyrki Katainen kiitteli Kreikan ensimmäistä EU-pelastuspakettia lupaamalla, että "kansanvalta ottaa nyt niskalenkin markkinavoimista".

Takuutus = Jutta Urpilaisen vahingossa lipsauttama uudissana takuista, vakuuksista ja takauksista.Käytetään yleisnimityksenä Suomen kriisituestaan vaatimille, sekaviksi koetuille vastikkeille.

Pensaspalo, jonka EU päätti sammuttaa = komissaari Olli Rehnin ilmaisu Kreikan talousvaikeuksista toukokuussa 2010.

Valtakunnanoikeuteen! = ehdotus Kataisen hallituksen napaministereiden loppusijoituspaikaksi.

Velkahimmeli = eurokriisin torjuntaan luodut monimutkaiset rahoitus- ja pelastusjärjestelyt.

Ykspilkkuysi, 1,9 miljardia euroa = hallituksen vuoden 2011 toukokuussa ilmoittama Suomen eurokriisin tosiallisten takausvastuiden määrä.

Ytimessä ollaan = ironisoiva ilmaus hallituksen halulle olla EU:n päätöksenteon ytimessä, maksoipa se veronmaksajille mitä maksoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?