Laajaa laskua "yllättävän vahvassa" Helsingin pörssissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laajaa laskua "yllättävän vahvassa" Helsingin pörssissä

Helsingin pörssissä päivä on jatkunut muun Euroopan tapaan vaisuna. Suurin osa vaihtokärjestä ja toimialoista oli iltapäivällä pakkasella. Analyytikon mielestä markkinat ovat silti yllättävän vahvat.

6.7.2012 15:12 | Päivitetty 6.7.2012 15:10

Euroopan kaupankäyntiä kuvaava laaja Stoxx Europe 600 -indeksi oli 0,6 prosenttia miinuksella.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli noin kello 14.20 laskenut 0,6 prosenttia 5 166,24 pisteeseen. Painorajoitettu OMX Cap oli saman verran miinuksella. Vaihtoa oli kertynyt 93 miljoonaa euroa. eQ:n varainhoidon strategin Mika Pesosen mukaan markkinat ovat Euroopan keskuspankin (EKP) korkopäätöksiin nähden jopa yllättävän vahvat.

Pesonen luonnehti EKP:n kokouksen antia kokonaisuudessaan "vähän pehmeäksi", mutta muistutti asioilla olevan kaksi puolta. Toisaalta uuden LTRO-rahoitusohjelman käynnistäminen olisi herännyt kommentteja paniikkireaktiosta.

Jatkossa sijoittajia kiinnostavat Pesosen mukaan jatkossa erityisesti Kreikka ja siitä lähiaikoina tehtävät päätökset, euroalueen makroluvut eivät niinkään. Pörssissä voivat myöhemmin näkyä myös Yhdysvalloista tänään saatavat työllisyysluvut.

Vaihtokärki Nokia oli edennyt 0,3 prosenttia 1,62 euroon. Osaketta oli vaihdettu vajaat 17 miljoonaa euroa. Japanilainen investointipankki Nomura ennakoi, että Nokian huhti-kesäkuun osakekohtainen tulos (ei-IFRS) painuu 0,10 euroa tappiolle. Tulos ennen veroja jäänee 428 miljoonaa euroa tappiolle. Nokian toisen vuosineljänneksen liikevaihdoksi Nomura ennakoi 7,3 miljardia euroa. Liikevoittoprosentin Nomura ennakoi vajoavan neljä prosenttia negatiivisen puolelle.

Nokian lisäksi vaihdetuimmista osakkeista nousussa olivat vain metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso sekä öljy-yhtiö Neste Oil.

Nokian perässä Fortum oli pakittanut 0,8 prosenttia Deutsche Bankin laskettua yhtiön osakkeen suosituksen tasolle "myy", kun se aiemmin oli tasolla "osta".

Teollisuuden Voima (TVO), jonka omistajiin Fortumin tytäryhtiö Fortum Power and Heat kuuluu, määrättiin maksamaan ranskalaiselle Arevalle 125 miljoonaa euroa Olkiluodon kolmosreaktorin rakentamisen viivästyskiistassa. TVO:n mukaan päätöksellä ei ole merkitystä viivästymistä koskevan kiistan lopulliseen ratkaisuun, jonka saaminen voi kestää useita vuosia.

Suurista yhtiöistä laskuosakkeita johtivat Nokian Renkaat, jonka osake oli painunut 3,3 prosenttia, ja nostolaitteita valmistava Konecranes, 2,2 prosenttia.

Noin kahden prosentin luisussa olivat kaivosteknologiayhtiö Outotec ja kaivosyhtiö Talvivaara.

Mediakonserni Sanoman osake oli 0,7 prosenttia miinuksella. Yhtiö kertoi allekirjoittaneensa 600 miljoonan euron syndikoidun luottolimiittisopimuksen yhdeksän yhteistyöpankin kanssa. Uudella viisivuotisella sopimuksella korvataan nykyinen, 802 miljoonan euron sopimus.

Myös pankkiosakkeet olivat selvässä laskussa. Nordea, jonka tase kattaa valtaosan Suomen pankkisektorin taseesta, oli vajonnut 0,7 prosenttia. Suomen pankkisektorin yhteenlasketun taseen kerrottiin jatkaneen paisumistaan toukokuussa. Nordea ei vahvistanut arvioita, että taseen kasvun taustalla olisi Nordean edelleen jatkuva keskittämisoperaatio.

Pohjola ja vakuutuskonseri Sampo olivat laskeneet 0,4 prosenttia.

SAS:n tytäryhtiö Blue1 kertoi 36 työntekijää Suomesta. Yhtiö siirtää asiakaspalautteen, viestintäyksikön ja hinnoittelusta vastaavan revenue management -yksikön SAS:n yhteyteen Tukholmaan. Suomeen jäävät yhtiön lentämisestä vastaava henkilöstö ja myynti.

Lentoyhtiö Finnair oli painunut 0,6 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?