Saksalaisekonomistit arvostelevat Merkeliä avoimessa kirjeessä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

172 ekonomistia Merkelille: "Olemme huolestuneita"

Saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) on julkaissut avoimen kirjeen, jossa 172 saksalaista ekonomistia arvostelee Saksan liittokansleria Angela Merkeliä pankkien velkojen sosialisoinnista.

6.7.2012 12:28 | Päivitetty 6.7.2012 12:21

FAZ:n julkaiseman kirjoituksen mukaan Merkel on ottanut vaarallisen askeleen kohti pankkiunionia. Kirjeen on allekirjoittanut muun muassa müncheniläisen taloustutkimuslaitoksen Ifon johtaja Hans-Werner Sinn.

– Me saksankielisten maiden ekonomistit olemme huolestuneita askeleesta pankkiunionia kohti, sillä se on myös askel kohti pankkien velkojen yhteisvastuuta, kirjeessä sanotaan.

Ekonomistit varoittavat kirjeessä, että Euroopan pankkien velka on kolme kertaa suurempi kuin valtioiden velka. Ryhmä on erityisen huolissaan Etelä-Euroopan maiden pankkien tulevista tappioista. Lisäksi ryhmä pelkää, että pankkien pääomittaminen EU:n kautta johtaa vain uusiin pääomitusvaatimuksiin.

– Pankkien on annettava kaatua. Jos velallinen ei voi maksaa velkaansa takaisin, niin taakan on jäätävä lainaajan kannettavaksi. He ovat tietoisesti ottaneet riskin ja vain heillä on siihen tarvittavat rahat.

Viime viikon EU-huippukokous sopi, että väliaikainen rahoitusvakausväline (ERVV) ja pysyvä vakausmekanismi (EVM) voivat rahoittaa pankkeja suoraan. Jatkossa pankkien rahoitusta ei siis tarvitse kierrättää valtion kautta.

– Velan sosialisointi ei pysyvästi ratkaise todellista ongelmaa. Ongelma on siinä, että tiettyjä luotottajaryhmiä tuetaan solidaarisuuden viitan alla, ja taloudelle keskeisten sijoituspäätösten teko häiriintyy, ekonomistit kirjoittavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?