Kiinan koronlasku herättää pelkoja talouskasvun nopeammasta hiipumisesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Kiinan hallitus on huolissaan asuntojen hinnannoususta"

Kiinan keskuspankin torstaina tekemä päätös laskea keskeisiä korkojaan on herättänyt vaihtelevia reaktioita. Päätöksen uskotaan ennakoivan talouskasvun hidastumista.

6.7.2012 11:24 | Päivitetty 6.7.2012 11:26

Talouslehti Financial Times (FT) kirjoittaa Kiinan korkojen laskun osoittavan, kuinka huolissaan maa on kasvunsa hidastumisesta. Tiedot Kiinan toisen neljänneksen talouskasvusta julkistetaan ensi viikon perjantaina.

– Tämä on selvä merkki siitä, että vaikka kiinan hallitus haluaa virkistää taloutta, se on myös yhä enemmän huolissaan asuntojen hintojen uudesta noususta, sanoi Credit Suissen analyytikko Du Jinsong FT:lle.

Myös markkinoilla koronlasku on aiheuttanut vaihtelevaa liikehdintää. Kiinan osakeindeksit ovat olleet viikon pirteimmässä nousussaan, kun rakennusyhtiöt ja teollisuus ovat porhaltaneet elvytyksen siivittämänä. Sen sijaan pankkiosakkeet ovat olleet selvässä laskussa.

Kiinan keskuspankki laski torstaina keskeisiä korkojaan jo toisen kerran kuukauden sisään. Keskuspankin yhden vuoden talletuskorko laski 3,25 prosentista 3,00 prosenttiin ja antolainauskorko 6,31 prosentista 6,00 prosenttiin. Kesäkuun alussa pankki laski korkojaan ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

FT katsoo, että Kiinan keskuspankki toimi epätavallisesti paitsi laskiessaan korkoja, myös varoittaessaan rahoituslaitoksia, että nämä jatkossakin vähentäisivät spekulatiivisia investointeja asuntoihin.

Credit Suissen mukaan asuinkiinteistöjen hinnat alkoivat kesäkuussa jälleen nousta Kiinan suurissa kaupungeissa. Myös China Real Estate Index system -tutkimusyhtiön mukaan uusien asuntojen keskihinnat nousivat kesäkuussa 0,05 prosenttia edelliskuuhun verrattuna Kiinan sadassa suurimmassa kaupungissa. Nousua edelsi yhdeksän kuukauden laskukausi.

Kiina on aiemmin pyrkinyt torjumaan asuntomarkkinoiden ylikuumenemista ja inflaatiota tiukentamalla rahapolitiikkaa yli kahden vuoden ajan. Viime vuoden lopussa politiikkaa alettiin taas löysätä.

Keväällä monet ekonomistit pitivät toimintaa oikeana ja odottivat talouden elpyvän vuoden toisella neljänneksellä. Talouskasvu on kuitenkin hidastunut.

Matala inflaatiovoi antaa pelivaraa

Uutistoimisto Bloombergin haastattelema Yalen yliopiston professori Stephen Roach sen sijaan katsoo, että eiliset päätökset eivät olleet mikään paniikkireaktio. Hänen mukaansa Kiinalla olisi varaa suurempaankin löysäämiseen, kun inflaatiotaso on matala.

– Kyseessä on harkittu muutos, jolla pyritään estämään korkoja nousemasta jyrkästi matalan inflaation aikana, Roach arvioi.

Pacific Investment Management -sijoitusyhtiön kehittyvien markkinoiden osaston apulaisjohtaja Ramin Tolouin mukaan matala inflaatio antaa keskuspankille enemmän liikkumavapautta.

– Kiina ottaa käyttöön useita toimenpiteitä suojaamaan taloutta jyrkältä laskulta, Toloui ennusti Bloombergin haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?