Citigroup: EU-komissio ja EKP eivät aio jyrätä Suomea - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankki: EVM ei jyrää Suomea, jonka rahoja tarvitaan

Yhdysvaltalaispankki Citigroup uskoo, että EU-komissio ja Euroopan keskuspankki eivät tekisi EVM-päätöksiä vastoin Suomen ja Hollannin tahtoa. Syynä on pankin mukaan se, että vastaanhangoittelevien maiden varoja kaivataan jatkossa EVM:n pääoman kasvattamiseen.

4.7.2012 12:11 | Päivitetty 4.7.2012 12:11

Yhdysvaltalaispankki Citigroup uskoo, että Euroopan unionin komissio ja Euroopan keskuspankki (EKP) eivät jyräisi Suomea ja Hollantia.

Suomi ja Hollanti vastustavat sitä, että Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) kautta ostetaan kriisimaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta.

Citigroup esitti näkemyksensä eilen tiistaina julkaisemassaan katsauksessa. Sen mukaan EVM tuskin turvautuisi niin sanottuun hätämenettelyyn, jonka turvin velkakirjoja voitaisiin ostaa jälkimarkkinoilta Suomesta ja Hollannista välittämättä.

– On epätodennäköistä, että EVM turvautuisi hätätilamenettelyyn, jos kaksi velkojamaata vastustaisi sitä. Maita kun tarvitaan luultavasti myöhemmin EVM:n pääoman kasvattamiseen, raportissa arvioidaan.

EVM:n enimmäislainanantokyky on 500 miljardia euroa. Markkinakommenteissa onkin esitetty arvioita, joiden mukaan rahasto on liian pieni ratkaistakseen kriisiä.

EVM:n sääntöjen mukaan päätös velkakirjojen ostosta jälkimarkkinoilta voidaan hätätilanteessa tehdä 85 prosentin enemmistöllä. Suomen ja Hollannin äänimäärä jää yhteensä alle 15 prosentin, joten päätökset voitaisiin periaatteessa tehdä niiden vastustuksesta huolimatta.

Päätöksen siitä, milloin kyseessä on hätätilanne, tekevät komissio ja EKP.

Suomi ja Hollanti ovat ilmoittaneet vastustavansa sitä, että EVM ostaisi Espanjan valtion velkakirjoja jälkimarkkinoilta maan lainakulujen tasapainottamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?