Markkinoilla reagoitiin EU-huippukokouksen päätöksiin vaihtelevasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paniikkia yhteisvastuusta – näin markkinat reagoivat EU-huippukokoukseen

EU-huippukokouksen päätöslauselma valmistui viime perjantaina vasta pikkutunneilla. Tiedot päätöksistä olivat hajanaisia. Huhuttiin EVM:n etuajo-oikeuden poistumisesta ja velkakirjaostoista jälkimarkkinoilla. Markkinat reagoivat uutisiin kauhunsekaisella ihmetyksellä. Päätettiinkö edellisenä yönä euroalueen velkojen yhteisvastuusta? Taloussanomat kävi läpi markkinoiden reaktion hetki hetkeltä.

4.7.2012 6:12 | Päivitetty 4.7.2012 12:42

Viime perjantaina markkinat heräsivät kauhunsekaiseen ihmetykseen. Mitä ihmettä viime yön Euroopan unionin huippukokouksessa päätettiin?

05.45 Huippukokouksen päätöksistä tuli perjantaiaamuna hajanaista tietoa. Ensimmäinen uutisaalto kertoi, että euromaiden johtajat suostuivat helpottamaan Espanjan hätälainoituksen ehtoja. Samalla Italian mahdollisen tukipaketin ehtoja luvattiin höllentää.

Suurimman laineen aiheutti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, jonka mukaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) lainojen etuajo-oikeus, eli niiden euromaiden myöntämien lainojen ensisijaisuus muihin lainoihin verrattuna, poistuisi. Sovun tulkittiin tarkoittavan, että EVM voi myös ostaa kriisimaiden valtionlainoja suoraan markkinoilta.

09.30 Markkinoilla uutisista ei riemastuttu. Ennen EU-huippukokousta julkisuudessa oli pyöritelty ideaa euroalueen yhteisistä velkakirjoista, eurobondeista. Saksan ja Suomen velkakirjoja ostaneiden sijoittajien ensimmäinen pelko oli, että euroalueen veloista on tullut yhteisvastuullisia.

10.13 Saksan kymmenvuotisten velkakirjojen päätöskorko torstaina oli 1,51 prosenttia. Hieman yli kello kymmenen korot olivat nousseet lähes 18 korkopistettä 1,69 prosenttiin. Suomen kymmenvuotisten lainojen korot käyttäytyivät perjantaina samalla tavoin saksalaisilla velkakirjoilla, mutta korkotaso oli hieman korkeammalla.

Espanjalla ja Italialla korot puolestaan lähtivät syöksyyn perjantaiaamuna. Italian kymmenvuotisten lainojen korot saavuttivat päivän alimman tason vain neljä minuuttia aiemmin kuin saksalaiset kävivät huipussaan. Lasku oli suuri, yli 40 korkopistettä aamusta.

10.20 Tämän jälkeen markkinoilla alettiin selvittää, mitä kokouksessa todella päätettiin. Yleistä velkojen yhteisvastuullisuutta ei tullut, ja markkinat alkoivat palautua viime kuukausien "normaaliin". Italian ja Espanjan korot alkoivat nousta ja Saksan ja Suomen laskea.

Murskaaja-Montiavasi suunsa

10.30 Seuraavat tunnit markkinoilla sulateltiin huippukokouspäätöksiä. Espanjan korot alkoivat nousta maltillisesti ilman suurta vaihtelua. Kuningaskunnan valtionlainojen korot eivät missään vaiheessa palautuneet torstain tasolle.

Markkinoiden mielestä huippukokouspäätökset olivat Espanjan kannalta todelliset. Espanjalle luvattiin tukea maan pankkien pääomittamiseksi ensiksi Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja sen jälkeen EVM:n kautta.

Palautumisen jälkeen Espanjan korot alkoivat taas painua. Espanja oli jo ongelmissa, joihin se sai apua.

Italian kohdalle tilanne ei ollut yhtä yksioikoinen. Saapasmaan pääministeriä Mario Montia juhlittiin perjantaina "Saksan murskaajana", kun hän sai EU:n kasvupakettia vastustamalla puristettua ulos tulkinnan, että EVM voisi ostaa kriisimaiden velkakirjoja myös jälkimarkkinoilta. Esimerkiksi Suomi vastustaa jälkimarkkinaostoja, ja kasvupaketin on katsottu hyödyttävän esimerkiksi Italiaa.

Murskaajasta tuli murskattu muutamaksi tunniksi. Italian kymmenvuotisten lainojen korot ponnahtivat yli kuuteen prosenttiin hieman puolenpäivän jälkeen. Ensin luulot velkojen yhteisvastuullisuudesta haihtuivat ilmaan. Sen jälkeen Mario Monti avasi suunsa.

11.02 Kello yhdentoista aikaan Monti sanoi taikasanat: eurojohtajilla ei ole aikomusta kasvattaa kriisirahastojen kokoa. Asia ei ollut varsinainen uutinen, mutta sen merkitys oli suuri.

Markkinoilla ei uskota, että ERVV tai EVM ovat riittävän suuria tukemaan Italiaa, mikäli maa ajautuu maksukyvyttömäksi. Italialla on valtionvelkaa reilut 1 900 miljardia euroa, yli 120 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

12.27 Italian lainakorot nousivat puolitoista tuntia nopeaa vauhtia, kunnes nousu taittui laskuksi. Markkinoiden säikähdys katosi, kun tosiasiat taas muistettiin. Mikään ei ollut muuttunut, paitsi Monti oli puhunut.

Mistä löytyyprinssi pelastamaan?

Huhut EVM:n lainojen ensisijaisuuden katoamisesta korjattiin päivän mittaa. Uusia uutisia huippukokouksesta tuli koko ajan, esimerkiksi Hollanti kertoi harkitsevansa vakuuksien hakemista.

14.45 Kokouksen päättyminen ei tuonut mukanaan uusia yllätyksiä, mitä tervehdittiin markkinoilla ilolla. Sekä Saksan ja Italian lainakorot painuivat entisestään. Huippukokouksessa sovitun kasvupaketin katsottiin helpottavan ylivelkaantuneiden maiden asemaa. Italian lainakorot laskivat selvästi, Saksan koroissa lasku oli vain hetkellinen.

17.30 Iltaa kohden Saksan, Suomen, Italian ja Espanjan kymmenvuotisten lainojen korot jatkoivat laskuaan. Huippukokouksen päätökset esimerkiksi Euroopan-laajuisen pankkivalvonnan syventämisestä rauhoittivat markkinoita.

Lopullisia ratkaisuja eurokriisin perusongelmiin ja ylivelkaantuneiden maiden haasteisiin huippukokous ei kuitenkaan tuonut. Kriisimaiden taloudet ovat edelleen kuralla, kilpailukykykuilu euroalueella on jättimäinen ja kriisirahastojen rahasummat eivät ole riittävän suuria.

– Me kaikki elämme ruususen unta, markkinoilta kommentoitiin perjantaina Taloussanomille.

Mistä löytyisi prinssi herättämään kaikki unesta?

(Päivitetty versio. Muutos on "Italian kohdalla tilanne ei ollut yhtä yksioikoinen." alkavassa kappaleessa. Monti vastusti kokouksessa kasvupakettia, ei ajanut sitä läpi.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?