Saksalaisen Ifo-instituutin julkaisussa arvostettu professori Hans-Werner Sinn arvostelee espanjalaisten pankkien suoraa rahoitusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori: Eurooppa ei tarvitse pankkiunionia

Saksalaisen Ifo-instituutin professori Hans-Werner Sinn arvostelee espanjalaisten pankkien suoraa rahoitusta. Pankkiunioni ei välttämättä edistä vastuullisempaa rahoitustoimintaa Euroopassa, hän kertoo.

3.7.2012 13:21 | Päivitetty 3.7.2012 13:37

Saksalaisen taloustutkimuslaitos Ifo-instituutin pääjohtaja, professori Hans-Werner Sinn arvostelee Euroopan valitsemaa suuntaa kohti pankkiunionia.

Sinn paheksuu tukipaketteja, joiden kautta muut maat ottavat yhä enemmän kantaakseen Euroopan pankkien rahoitustaakkaa. Hän muistuttaa, että yhteisvastuu rikkoo räikeästi parinkymmenen vuoden takaista Maastrichtin sopimusta.

Pankkien vajeiden "sosialisointi" on Sinnin mielestä epäoikeudenmukaista ja johtaa käytettävissä olevien resurssien luonnottomaan jakautumiseen. Pankit harjoittavat korkean riskin liiketoimintaa.

Voitot jaetaan osakkeenomistajille, mutta tappiot lankeavat veronmaksajien kontolle, Sinn katsoo. Asuntokuplan puhkeaminen on aiheuttanut isoja riskejä ottaneille espanjalaisille pankeille massiiviset tappiot. Sinnin mukaan lasku on nyt lankeamassa koko Euroopan veronmaksajille.

Sinnin mukaan espanjalaiset pankit ovat saaneet Euroopan keskuspankilta (EKP) jo yli 300 miljardia euroa vajeittensa paikkaamiseen. Nyt Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV) annetaan vielä 100 miljardia euroa lisää, professori laskee. Suurta osaa rahasta ei Sinnin mukaan koskaan makseta takaisin.

Sinnin mielestä kriisipankkien omistajilta tulisi vaatia osakkeita vastineeksi rahoituksesta. Siten pankkien tärkeä pelastusoperaatio voitaisiin toteuttaa pelastamatta pankkien osakkeenomistajia. Uusi toimintamalli ehkäisisi tulevaisuudessa pankkien yletöntä riskinottoa.

Sinn katsoo, että pankkien suora tukeminen on loputon tie. Esimerkiksi Espanjan pankkien velka on noin neljä kertaa isompi kuin valtion velka, yli 300 prosenttia vuotuiseen bruttokansantuotteeseen nähden.

Pankkien yhteensä yli 3 300 miljardin euron velkataso on yhtä korkea kuin kaikkien viiden kriisimaan (Kreikka, Irlanti, Portugali, Kypros, Espanja) yhteenlaskettu julkinen velka.

Ylettömiä riskejä ottaneet pankit olisi Sinnin mukaan viimeistään nyt saatava vastuuseen, ja kantamaan ottamansa riskit itse. Pankkiunioni, ja suora pankkien tukeminen Euroopan kriisirahastoista eivät Sinnin mielestä rohkaise vastuullisempaan pankkitoimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?