Helsingin pörssissä laajaa nousua neljänneksen viimeisenä pörssipäivänä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-huippukokous sai pörssin nousuun

Julkaistu: 29.6.2012 15:05, Päivitetty 29.6.2012 15:06

Helsingin pörssissä osakkeet nousivat laajana rintamana perjantaina. Toisen vuosineljänneksen viimeisen pörssipäivän tunnelmia paransivat viimeöiset päätökset Espanjan pankkien tukemisesta.

Vuoden alkupuoliskon viimeinen pörssipäivä on sujunut nousujohteisesti. Helsingin pörssissä pääindeksit olivat iltapäivällä yli kaksi prosenttia plussalla, kun EU-huippukokouksen viimeöiset päätökset innostivat sijoittajia. Myös muualla Euroopassa pörssit olivat selvässä nousussa.

Euromaiden johtajat myöntyivät Espanjan vaatimuksiin siitä, että kriisimaiden pankkeja voidaan ryhtyä tukemaan suoraan euroalueen kriisirahastoista. Myös ylikansallista pankkivalvontaa vahvistetaan.

Osakkeet nousivat laajana rintamana vaihtoveturi Nokian johdolla. Vaihdetuimpien osakkeiden listalla laskussa ei ollut kuin teleoperaattori Elisa. Markkinoilta kommentoitiin, että osakekurssien noste on puhtaasti makrotalousvetoista. Lisäksi kursseja nostanee toisen neljänneksen viimeisen kauppapäivän "revittely".

– Me kaikki elämme ruususen unta. Toivomme, että tämä kääntyy paremmaksi, nimettömänä pysyttelevä meklari kommentoi EU-huippukokouksen päätöksiä Taloussanomille.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli noin kello aikaan 14.20 2,6 prosenttia plussalla 5 029,64 pisteessä. Painorajoitettu OMXH Cap oli noussut 2,7 prosenttia. Osakkeita oli vaihdettu 145 miljoonan euron arvosta.

Laaja Stoxx Europe 600 -indeksi oli 1,8 prosenttia koholla.

Nousua laajanarintamana

Matkapuhelinyhtiö Nokian osuus osakevaihdosta oli 29 miljoonaa euroa. Yhtiön kurssi oli kallistunut päivän kaupankäynnissä 2,6 prosenttia eilisestä ja osake maksoi 1,73 euroa.

Nokiaan eivät ole juuri vaikuttaneet aamun uutiset, että brittioperaattorit eivät aio ottaa Nokia 808 Pureview-puhelinta kytkykauppavalikoimiinsa.

Metalli- ja kaivososakkeet olivat vahvistuneet päivän kaupankäynnissä. Parasta vauhtia eteni kaivososakeyhtiö Talvivaara, jonka osakekurssi oli noussut 8,3 prosenttia eilisestä.

Metsäyhtiöt seurasivat muiden viitoittamaa nousu-uraa. Stora Enson R-osake oli kohonnut 2,9 prosenttia ja UPM 2,1 prosenttia. UPM kertoi järjestelevänsä sahaliiketoimintaansa Suomessa. Metsäjätti vähentää 139 työpaikkaa Suomesta yt-neuvotteluiden seurauksena.

Pankkiosakkeet reagoivat myönteisesti huippukokousuutisiin. Niistä vankimmin kohosi Nordea, jonka osake oli kallistunut 4,8 prosenttia. Pohjola Pankki oli edennyt puolestaan 2,7 prosenttia.

Vakuutuskonserni Sammon A -osake oli 2,1 prosentin nousussa.

Teleoperaattori Elisa oli ainoana miljoonavaihdon osakkeena laskussa. Elisan kurssi oli 0,1 prosenttia pakkasella.

Mediakonserni Sanoma kertoi myyvänsä koko omistusosuutensa Esan Kirjapainosta Keskisuomalaiselle. Sanoman arvo oli kohonnut 1,8 prosenttia maltillisella vaihdolla. Kauppa ei ollut vaikuttanut Keskisuomalaisen osakekurssiin.

Kiinteistösijoitusyhtiö CapManin osakekurssi oli koholla 1,2 prosenttia ohuella vaihdolla. CapMan myy omistamansa Turun Stockmannin kiinteistön Kuntien eläkevakuutukselle Kevalle. Kauppasummaa ei julkistettu.