Soini: Tästä alkaa poliittinen myrsky - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Soini: "Tästä alkaa poliittinen myrsky"

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.6.2012 12:27, Päivitetty 29.6.2012 13:12

Katastrofi. Sellaisena pitää EU-johtajien varhain perjantaiaamuna sorvaamia päätöksiä Espanjan pankkien tukemisesta oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Huippukokous päätti, että pankkeja tuetaan heinäkuussa toimintansa aloittavan Euroopan pysyvän vakausmekanismin EVM:n kautta.

Samalla päätettiin, että Espanjan pankkeja tuetaan aluksi väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n kautta myönnettävillä lainoilla. Nämä lainat siirretään myöhemmin EVM:lle. Samalla näiltä lainoilta kuitenkin riisutaan niin sanottu ensisijaisen velkojan asema.

Ensisijaista velkoja asemaa ajoivat muun muassa Suomi ja Saksa. Suomelle kysymys kiusallinen, sillä hallitus on linjannut, ettei se osallistu uusiin euromaiden hätärahoitusohjelmiin ilman vakuuksia. EVM:n osalta Suomi on katsonut, ettei vakuuksia tarvita, koska lainat on varustettu ensisijainen velkoja -lausekkeella.

– Tämä on hallitukselle katastrofi. Nyt avattiin EU:n laajuinen pankkituki, vaikka koko ajan on sanottu, ettei sitä tultaisi tekemään. Suomalaisen veronmaksajan varoista ruvetaan nyt tukemaan esimerkiksi espanjalaisia, italialaisia ja kyproslaisia pankkeja, oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi päätöstä Taloussanomille.

– Hallitus on pitkään sanonut, että EVM:n kautta myönnetylle rahoitukselle ei haeta vakuuksia, sillä saatavat ovat ensisijaisia. Tämä päätös kuitenkin tarkoittaa, että ensisijaisuus olisi poistunut tai poistumassa, Soini sanoo.

Hänen mukaansa kriisimaiden tukeminen ei auta, sillä ne eivät kerta kaikkiaan sovellu samaan valuuttaan Pohjois-Euroopan kanssa.

– Etelä-Eurooppa on täysin väärässä valuutassa, eikä tukien lapioiminen auta mitään. Tällä valuutan arvolla he eivät pysty tuottamaan mitään, he ovat kroonisesti maksukyvyttömiä. Nämä maat eivät tule autetuiksi, ja kaikkein pahin asia on, että ne joiden asiat ovat vielä kunnossa, tulevat nyt myös sotketuiksi tähän, Soini sanoo.

Soini hämmästelee etenkin sitä, että Italia ja Espanja pystyivät pitkälti sanelemaan viimeöisen kokouksen agendan niin, että Saksa ja Angela Merkelkin joutuivat perääntymään saadakseen kasvupaketin hyväksytettyä.

– On ennenkuulumatonta, että tällaiset maat kuten Espanja ja Italia, jotka olisivat olleet kasvupaketin suurimpia hyötyjiä, uhkasivat kaataa koko paketin jos eivät saa pankkitukea. Ei niin pahapäistä kakaraa löydy kaupan kassaltakaan, joka uhkaisi kaataa koko hyllyn jos ei saa jätskiä, Soini kuvailee.

”Tästä alkaapoliittinen myrsky”

Huippukokouksessa päätettiin perustaa Euroopalle yhteinen pankkivalvontaelin, joka ryhtyy sääntelemään pankkisektoria kansallisvaltioiden sijaan. Monen mielestä tämä oli kokouksen parasta antia, mutta Soinin mukaan sillä ei ole juurikaan merkitystä.

– On ihan sama, kuka sitä valvoo, jos rahaa ylipäätään annetaan pankkitukeen. Se on se iso uutinen, että Suomi maksaa Etelä-Euroopan pörssipankkien kaikenlaisia velkoja, oppositiojohtaja sanoo.

Soini sanoo neuvottelutuloksen olevan huono myös Suomen hallituksen näkökulmasta, ja povaa sen aiheuttavan voimakasta poliittista turbulenssia niin Suomessa kuin muissakin taloudestaan huolta pitäneissä EU-maissa.

– Kyllä tämä väkisinkin Suomen poliittiseen todellisuuteen vaikuttaa. Ei tätä päätöstä edes Suomen hallitus suin surminkaan varmasti halunnut, ja [Eurooppa-ministeri Alexander] Stubbin puheet siitä, että Suomi on vaikutusvaltaisempi kuin koskaan ovat hölötystä. Saksakaan ei pystynyt estämään tätä. Odotan, että tästä alkaa poliittinen myrsky, ja sen täytyy alkaa myös Saksassa ja Hollannissa, hän sanoo.

Opposition vaikutusmahdollisuudet ovat nyt rajalliset, sillä eduskunta on istuntotauolla. Suuri valiokunta antoi hallituspuolueiden äänin pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) neuvotteluvaltuudet huippukokoukseen. Maanantaina Katainen tuo valiokunnalle selvityksensä kokouksesta.

– Hallitus ja kumppanit ovat nyt tosi mielissään, että eduskunta ei ole koolla, mutta eivät he tästä sillä selviä. Se on aika totinen tilanne, kun Katainen tulee tätä maanantaina selvittämään. Paine kasvaa, vaikka onkin lomakausi. Olen yrittänyt olla kesälomalla, mutta kyllä tämä on paras katsoa, Soini sanoo.

– Yksi mahdollisuus on, että eduskunta tulee koolle heinäkuun lopussa. Arvasin, että tämä menee näin, sillä eduskunnan enemmistöhän on jo vakausmekanismin hyväksynyt. Mutta ei se ole mikään pankkitukiväline. Tässä keskitetään talouspolitiikkaa Brysseliin, enkä minä antaisi [Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman] Van Rompuylle tai [EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel] Barrosolle hoidettavaksi edes kebab-kioskia Kalliosta.

"Keskusta onsordiino päällä"

Soini sanoo opposition tekevän yhteistyötä hallituksen grillaamiseksi. Perussuomalaiset ja keskusta ovat jo puhuneet esimerkiksi kansanäänestyksestä euroalueen yhteisten joukkovelkakirjojen eli eurobondien suhteen, ja keskusteluja tullaan nytkin käymään. Keskusta on Soinin mukaan asiassa kuitenkin osittain jäävi.

– Keskusta on ollut hieman sordiino päällä näissä asioissa, sillä he myönsivät Kreikan ja Irlannin tuet pääministeripuolueena ja olivat faktisesti vielä toimitusministeristössä myöntämässä Portugalinkin tuet, hän sanoo.

Yleisesti Soini katsoo Suomen olevan yksiselitteisesti väärässä seurassa, kun se joutuu tukemaan Etelä-Euroopan kriisimaita.

– Katastrofi vain pahenee, ja Suomen pitää nyt valmistautua eurosta irrottautumiseen. Toinen vaihtoehto nähdään nyt ihan selvästi: ensin pankkiunioni, sitten fiskaaliunioni ja sitten eurobondit, Soini sanoo.

– Ei tällä tavoin voida menetellä. Me olemme Kyproksen, Kreikan, Portugalin ja Espanjan kanssa kimpassa, kun naapurissamme on Pohjoismaat. Olemme aivan väärässä karsinassa.