Kreikka pyysi helpotusta säästöpakettiinsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikalta kirje EU:lle: Antakaa helpotusta säästökuriin

Julkaistu: 28.6.2012 21:36, Päivitetty 28.6.2012 21:47

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on kirjeessään pyytänyt Euroopan johtajilta helpotuksia hätälainojen ehtoihin.

Samaras perusteli pyyntöään Kreikan 23 prosentin ennätystyöttömyydellä ja viidettä vuotta jatkuvalla taantumalla. Niiden vuoksi Kreikka pyytää "joitakin välttämättömiä muutoksia ohjelmaan".

Euroopan unioni, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki ovat vaatineet Kreikalta rajuja säästötoimia vastineeksi hätälainoista, joita maalle on annettu.

Samaras vakuutti kirjeessään hallituksensa sitoutuneen talouden uudistamiseen. 

– Kreikan uusi hallitus hyväksyy sopeutusohjelman ja on täysin sitoutunut sen tavoitteisiin, päämääriin ja keskeisiin politiikkalinjauksiin, Samaras kirjoitti.

Hän vakuutti vauhdittavansa ohjelmaa ja keskittyvänsä erityisesti yksityistämisiin, jotka tähän asti ovat sujuneet huonosti.

Samaras ei tarkentanut mitä "välttämättömät muutokset" tarkoittaisivat. Kesäkuun 17. pidettyjen vaalien jälkeen äänekkäin muutoksia vaatinut äärivasemmistolainen Syriza-puolue jättäytyi oppositioon. Syriza vaati muun muassa julkisen sektorin työpaikkaleikkausten peruuttamista.

Euroopan johtajat ovat parhaillaan kokoontuneet huippukokoukseen Brysseliin neuvottelemaan euron tulevaisuudesta. Samaras ei päässyt paikalle, koska hänelle tehtiin silmäleikkaus viime viikonloppuna.