EU-komission varapuheenjohtaja: "On liittovaltion aika" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-pomo hehkuttaa: "On liittovaltion aika"

EU-komission varapuheenjohtaja Viviane Reding on ottanut voimakkaasti kantaa Euroopan yhdentymisen puolesta tänään alkaneen huippukokouksen alla. Hänen mukaansa euro ja EU ovat ikuisia – kuten timantit.

28.6.2012 19:35 | Päivitetty 28.6.2012 19:55

Euroopan unionin (EU) komission varapuheenjohtaja, luxemburgilainen konservatiivipoliitikko Viviane Reding on ottanut voimakkaasti kantaa Euroopan integraation puolesta huippukokouksen ennakkotunnelmissa.

Redingin tänään päivätty artikkeli (pdf) on otsikoitu "On eurooppalaisen liittovaltion aika", ja myös sisällön sanoma on konstailematon.

Redingin mukaan EU-johtajat tapaavat tänään Brysselissä "sinetöidäkseen EU:n tulevaisuuden kohtalon". Hänen mukaansa tämä on se hetki, jolloin Euroopan tulee osoittaa sillä olevan vahva tahto integroitua edelleen.

Reding nostaa esille Yhdysvaltojen suuren budjettivajeen, ja sanoo, että kukaan ei siitä huolimatta kyseenalaista Yhdysvaltojen yhteisiä sisämarkkinoita tai liittovaltion yhteistä valuuttaa. Redingin mukaan yhtenäisyys ei ole Yhdysvaltojen taloudelle ongelma, sillä maan hallitus ja keskuspankki Fed takaavat kansalaisten talletukset.

– Euroopan tulisi valita samanlainen lähestymistapa. Euroopan johtajat valmistelevat parhaillaan pohjapiirrosta tällaiselle järjestelmälle. Järjestelmässä tulisi olla yhteinen eurooppalainen pankkivalvonta ja talletussuoja, Reding kirjoittaa.

Redingin mukaan yhdentyminen ei kuitenkaan jäisi vain pankkiunionin tasolle.

– Pankkiunioni voi toimia keskipitkällä aikavälillä vain, jos sitä täydentää täysimittainen budjetti- ja poliittinen unioni, hän sanoo.

Tekstinsä loppupuolella Reding yltyy käyttämään hieman kuluneitakin kielikuvia vahvistaakseen artikkelinsa voimaa.

– Tietenkään muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, kuten Roomaakaan ei rakennettu päivässä. Me tarvitsemme kuitenkin uskottavan tiekartan, jolla tämä visio tehdään todeksi vuoteen 2020 mennessä, hän kirjoittaa.

Reding sanoo, että EU-maiden johtajien on ymmärrettävä yhdentymisen pitkän aikavälin edut, eikä suojeltava omaa etuaan lyhyellä tähtäimellä.

– Euroopan johtajien on aika näyttää, että euro ja EU ovat ikuisia, kuten timantit. Ja että ne eivät vain selviä myrskystä, vaan kasvavat vahvemmiksi. On tullut aika rakentaa eurooppalainen liittovaltio, Reding päättää mahtipontisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?