Tutkimusyhtiö: Target 2 ja pankkipako mahdollistavat rahaliiton hajoamisen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimusyhtiö: "Spekulatiivinen hyökkäys" voi hajottaa euroalueen

Tutkimusyhtiö GnS economicsin mukaan euroalue voi hajota, jos talletuspako jostain euromaasta kiihtyy entisestään. Hajoamisen mahdollistava järjestelmä on Target 2 -maksujärjestelmä.

28.6.2012 11:59 | Päivitetty 28.6.2012 16:53

Euroalue voi hajota, jos talletuspako jostain euromaasta kiihtyy uusiin mittoihin. Näin kirjoittaa suomalainen Growth and Strategy economics -tutkimusyhtiö tuoreessa katsauksessaan.

GnS economicsin mukaan hajoamisen mahdollistava rakenne on euroalueen Target 2 -maksujärjestelmä. Normaalioloissa Target 2 toimii saumattomasti, eivätkä suuretkaan epätasapainot ole ongelma niin kauan kuin euroalue pysyy kasassa.

– Vaikka pankeilla ei ole loputtomasti vakuuksiksi kelpaavia varoja, voi esimerkiksi valtio luoda uusia joukkovelkakirjoja ja myydä niitä pankeille, jotka voivat käyttää näitä vakuuksina keskuspankille. Teknisesti Target 2 -epätasapainojen kasvulla ei olekaan määrällistä ylärajaa, GnS economics arvioi.

Ongelmat syntyvät siinä vaiheessa, jos odotukset jonkin rahaliittoon kuuluvan valtion euroerosta kiihtyvät.

– Mikäli esimerkiksi jonkin euroalueen nykyisen kriisimaan kohdalla alkaisi voimakas spekulaatio sen eurosta eroamisesta, kyseisen maan asukkaat ja yritykset todennäköisesti yrittäisivät siirtää kaikki rahansa pois maasta, tutkimusyhtiö kirjoittaa.

– Koska maasta siirtyisi suuria määriä rahaa muihin euromaihin hyvin lyhyessä ajassa, olisi kyseessä eurojärjestelmän sisäinen valtiokohtainen pankkipako.

Target 2 -epätasapainoilla torjuttuspekulatiivista hyökkäystä

GnS economicsin mukaan pankkipako aiheuttaisi vakavia ongelmia yksittäisen valtion rahoitusjärjestelmälle. Koska jokaisella euromaalla on kansallinen keskuspankki ja keskuspankeilla oma tase, jokainen keskuspankki vastaa viime kädessä kyseisen maan rahoitusjärjestelmän toiminnasta. Näin myös pankkipako on jokaisen keskuspankin oma ongelma.

– Pankkipaon kohteeksi joutuneen valtion keskuspankkiin tulvisi valtavia määriä rahansiirtopyyntöjä, joiden takeeksi pankeille ei todennäköisesti olisi esittää hyväksyttäviä vakuuksia. Samanaikaisesti maan pankeilta tulisi todennäköisesti myös lainapyyntöjä keskuspankille, joihin pankit eivät niin ikään pystyisi tarjoamaan kunnollisia vakuuksia, GnS economics kirjoittaa.

– Huomattava osa rahansiirtopyynnöistä tulisi Target 2 -järjestelmään, joka johtaisi ongelmiin pankkien tarjoamien vakuuksien arvon määrittelyssä.

Vain Euroopan keskuspankki (EKP) voisi estää euroalueen hajoamisen kyseisessä tilanteessa. Se voisi hyväksyä vakuuksiksi kaikki "spekulatiivisen hyökkäyksen" kohteeksi joutuneen valtion pankkien tarjoamat vakuudet tai tarjota vakuuksien loppuessa rajattomasti likviditeettiä pankkipaon kohteeksi joutuneen maan pankeille. Vakuuksien hyväksymisen rajoittaminen olisi todennäköisesti haitallista ja lisäisi euroalueen hajoamisspekulaatioita, tutkimusyhtiö arvioi.

GnS economicsin mukaan euroalueen keskeinen ongelma on, että eurojärjestelmä on rakennettu lähes itsenäisten kansallisten keskuspankkien ja rahoitusjärjestelmien varaan.

– Nykyinen euroalue mahdollistaakin spekulatiiviset hyökkäykset EKP:tä kohtaan. Nämä hyökkäykset voivat syntyä spekulaatiosta, että jokin euroalueen valtio eroaa eurosta tai että eurojärjestelmä ja EKP eivät tue heikkojen maiden kansallisia keskuspankkeja "rajatta".

– Target 2 -epätasapainojen kasvu heijastelee sitä, että eurojärjestelmä on toiminut nimenomaan ehkäistäkseen tätä jälkimmäisenä mainittua spekulatiivisen hyökkäyksen uhkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?