Tilastokeskus: Suomi on euroalueen kallein maa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi on euroalueen kallein maa

Suomi on euroalueen kallein maa kuluttajalle, käy ilmi Tilastokeskuksen luvuista. EU-maista Suomi on kolmanneksi kallein, ohi kirivät Ruotsi ja Tanska.

28.6.2012 10:19 | Päivitetty 28.6.2012 10:18

Suomen yksityisen kulutuksen hintataso on euroalueen korkein, käy ilmi Tilastokeskuksen viime vuoden luvuista. Myös Euroopan unionin maista Suomi kuului kalleimpien maiden joukkoon, mutta Tanska ja Ruotsi kirivät Suomen ohi.

Vuonna 2011 Suomen kokonaishintataso oli 25 prosenttia korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin. Ruotsin hintataso oli 28 prosenttia kalliimpi kuin 27 EU-maassa keskimäärin, ja Tanskan hintataso ylitti keskiarvon 42 prosentilla.

Euroopan kalleimmat maat olivat EU:n ulkopuoliset Sveitsi ja Norja.

Euromaista halvinta viime vuonna oli Slovakiassa. EU-maiden halvin oli Romania, jonka hintataso oli vain 60 prosenttia EU-keskiarvosta. Euroopan halvimmaksi maaksi taas voidaan tituloida Makedonia, jossa oli yli puolet halvempaa kuin EU:ssa keskimäärin.

Tilastokeskuksen mukaan alkoholijuomien ja tupakan hintatasoissa erot olivat suuria erilaisten verotuskäytäntöjen vuoksi. Hintaerot olivat huomattavia myös palveluja koskevissa tuoteryhmissä, kuten liikenne-, hotelli- ja ravintolapalveluissa työvoimakulujen takia.

Suomessa tietoliikennepalveluiden hinnat jäivät alle EU-keskihintatason vuonna 2011.

Vertailun hinnat on kerätty vuosina 2009-2011. Eurostat on päivittänyt ne valuuttakurssien muutoksilla ja inflaatiolla vastaamaan vuoden 2011 keskihintoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?