Yle: Tapani-myrskyn tuhot arvioitua suuremmat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Tapaninpäivän myrskytuhot arvioitua suuremmat

Julkaistu: 27.6.2012 7:56, Päivitetty 27.6.2012 8:55

Viime jouluna riehunut Tapani-myrsky teetti arvioitua suuremmat tuhot etenkin Satakuntaan. Ylen mukaan tuhojen korjauksista ja korvauksista asiakkaille kertyi sähköyhtiöille miljoonien eurojen lasku. Yksin Fortum on maksanut korvauksia 160 000 taloudelle.

Viime jouluna pitkiä sähkökatkoja aiheuttaneesta Tapani-myrskystä on koitunut sähköyhtiöille aiemmin arvioitua suurempi lasku. Ylen mukaan jo yksin energiayhtiö Fortum on pulittanut korvauksia 160 000 kotitaloudelle. Pahimmin myrsky murjoi Satakuntaa. Varsinkin pohjois-satakuntalaiset sähköyhtiöt ottivat myrskyn jäljistä raskaasti takkiinsa.

Kankaanpääläisen Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Lindholm kertoo Ylelle, että 17 500 asiakkaan itsenäisen energiayhtiön kassa on ollut kovilla.

– Alkuvaiheessa arvioitiin, että myrskyn kustannukset jäisivät puolentoista ja kahden miljoonan euron haarukkaan. Lopputulos on kuitenkin se, että korjauskustannukset ja maksetut korvaukset nousivat kaiken kaikkiaan lähelle kolmea miljoonaa euroa. Nettokustannukset, kun otetaan vakuutuskorvaukset huomioon, ylittää kaksi ja puoli miljoonaa euroa.

Lindholmin mukaan sähköyhtiön taloustilannetta on hankaloittanut se, ettei uutta sähköverkkoa ole myrskytuhojen korjaamisen vuoksi ehditty rakentaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on muuttamassa sähkömarkkinalakia siten, että sähkön toimitus voitaisiin turvata aiempaa paremmin. Lindholm kertoo Ylelle, että muutokset nostaisivat sähköyhtiöiden kustannustasoa.