Bengt Holmström: Pankkiunioni ratkaisisi monta ongelmaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Holmström: Pankkiunioni ratkaisisi monta ongelmaa

MIT:n taloustieteen professori arvioi Taloussanomien haastattelussa, että pankkiunioni on oikea suunta euroalueen talouskriisin hoitamisessa. Hänen mukaansa pankkiunionilla ratkaistaisiin monta ongelmaa, ja parhaiten se auttaisi erottamalla pankit ja valtiot toisistaan.

26.6.2012 18:30 | Päivitetty 27.6.2012 11:27

Euroalueen velkakriisin yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu viime aikoina pankkiunionin perustamista. Massachusetts Institute of Technology (MIT) -huippuyliopiston taloustieteen professori ja kenties arvostetuin suomalainen taloustieteilijä Bengt Holmström sanoo Taloussanomien haastattelussa, että pankkiunioni olisi askel oikeaan suuntaan.

Holmströmin mukaan pankkien ja valtion avioliitto on yksi euroalueen perusongelmista, ja siihen pankkiunionin perustaminen toisi helpotusta.

– Pankkien ja euroalueen valtioiden totaalinen erottaminen toisistaan on tärkeää ja keskeisessä asemassa pankkijärjestelmän pelastamisen kannalta. Nyt pankit ja valtiot ovat hukkumassa eri puolilla Eurooppaa, aina yhdessä, Holmström sanoo Taloussanomille.

Euroalueen kriisimaista pahimmassa tilanteessa on Kreikka. Maan talous on jo neljättä vuotta taantumassa, eikä sen paluu joukkovelkakirjamarkkinoille tule onnistumaan todella pitkään aikaan. Holmströmin mukaan vaihtoehdot ovat vähissä.

– On hyvin vaikea nähdä, miten Kreikka voisi selviytyä ilman, että se irtaantuu jollain tavoin euroalueesta ja devalvoi valuuttansa. Kreikalla ja kreikkalaisilla ei ole enää mitään velkaa terveellä pohjalla, hän sanoo.

Holmström arvioi, että ylitiukka säästöpolitiikka on ollut uskottavuuden palauttamisen kannalta lähtökohtaisesti väärää Italian ja Espanjan tapauksissa. Hänen mukaansa Italian ja Espanjan pankit olisi alun alkaen pitänyt uudelleenpääomittaa ja irrottaa valtiosta.

– Tässä on heitetty vuosia hukkaan. Jos Italia ja Espanja lähtevät luisuun, niitä ei ole mahdollista pelastaa, Holmström sanoo.

– Nyt ymmärretään, että kriisi on todella syvä. Yksittäisten maiden sijasta koko euroalueen tulevaisuutta on alettu kyseenalaistaa. On pelattu suurilla panoksilla. Kaiken menettäminen on nyt mahdollista, hän sanoo.

Holmström myöntää olevansa euroalueen tulevaisuudesta lähes yhtä ymmällään kuin muutkin. Hän ei sorru älylliseen epärehellisyyteen, vaan sanoo suoraan tilanteen olevan vaikeasti käsitettävissä.

– Kaikilla on sormi suussa tulevaisuuden suhteen. Kyllä tilanne näyttää minusta erittäin synkeältä, hän sanoo.

Lue Bengt Holmströmin haastattelu kokonaisuudessaan Taloussanomat+-palvelusta.

> Kokeile ja tilaa Taloussanomat+ > Lisää tietoa Taloussanomat+:sta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?