Ennätysmäisen moni nuori brittiaikuinen asuu vanhempiensa luona - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miten häätää nuori kotoaan

Britannian nuoret aikuiset syövät vanhempiensa eläkerahoja, kun oman eämän aloittaminen on niin vaikeata. Onhan se, mutta moni äiti ja isä haluaisi nähdä lastensa yrittävän tosissaan.

22.6.2012 7:15 | Päivitetty 21.6.2012 14:53

Nyt 26-vuotias historian kandidaatti Liam asustaa kotona, panee pikkuruisesta palkastaan ison osan säästöön ja yrittää rakentaa tulevaisuuttaan lama-ajan oloissa. Arkeologiaa opiskelllut Alex-veli (23) sen sijaan haluaa välivuoden. Ja sitten pitää hauskaa.

Tomin (23) historianopiskelut tuottivat työpaikan markkinatutkimuslaitoksessa. “Tylsää duunia”, toteaa kotona asustava aikamiespoika. Viereisen huoneen asukki, pikkuveli Martin (21) paahtaa ympäripyöreitä päiviä pienipalkkaisena ravintolakokkina. Alasta innostuneena hän uskoo jonakin päivänä pyörittävänsä omaa ravintolaa.

Gemma (24) opiskeli graafikoksi, pääsi mainostoimistoon töihin ja käyttää rahansa vaatteisiin ja juhlimiseen. Hänellä on hyvä olla äidin ja isän kotona, jonne palaa pian myös pikkusisko Chloe (23) kaupallisten opintojensa jälkeen.

Kullannuppunsa avosylin takaisin kotiin ottaneet vanhemmat ihmettelevät nyt, minne näiden nuorten kyky pestä pyykkiä, laittaa ruokaa, siivota nurkkia ja hoitaa asiotaan katosi muutaman kaukana kotoa vietetyn opiskeluvuoden jälkeen.

Lähtöpisteeseensä palaavan bumerangisukupolven asenteissa ja ahkeruudessa on vanhempien mielestä parantamisen varaa.

Eläkkeensyöjät elätteinä

Britannian 18–34 -vuotiaista nuorista aikuisista ennätysmäärä asuu kotona vanhempien nurkissa. Neljäsosa nuorista muuttaa kotoa pois – yleensä opiskelupaikkakunnalle – ja palaa muutaman vuoden kuluttua takaisin. Joseph Rowntree Foundationin tekemän tutkimuksen mukaan heidän määränsä kohonnee peräti 3,7 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä.

Syynä kehitykseen on erittäin hankala asuntotilanne. Vuokrat ovat kalliita ja nuorten palkat pieniä. Jokaisen britin unelmana olevaan omistusasuntoon kiinnipääseminen on tuskallista. Omarahoitusosuus on suuri eikä yhden nuoren palkka yleensä riitä tarpeeksi isoon asuntolainaankaan.

Nuorilla on siis vaikeaa. Tosi vaikeaa. Välivuoden vietto sen sijaan on helppoa. Tosi helppoa.

National Centre for Social research selvitti äskettäin, mitä vanhemmat oikeasti kotona asuvista aikuisista lapsistaaan ajattelevat. Tulos ei ole kaunista luettavaa.

Vanhempien mielestä lapsukaiset voisivat käyttää vähemmän rahaa lomiin ja huvituksiin, he saisivat tehdä enemmän uhrauksia päämääriensä eteen – jos heillä niitä ylipäätänsä on.

He voisivat olla vähemmän innokkaita käymään vanhempiensa kukkarolla asuntoasioissaan. Vain kahdeksan prosenttia vanhemmista pitää perheeltä tulevaa ensiasunnon alkupääomaa kohtuullisena. Peräti 44 prosenttia vanhemmista on kuitenkin siihen taipunut.

Samalla kun vanhemmat pääsevät eroon pyykkivuoresta, he supistavat vanhuudenturvaansa, jota he ovat vuosikausia säästäneet. Vain harvalla on pankkitileillään ylimääräisiä kymppitonneja aikuisten lasten asuntorahoitukseen.

Neuvoja tarvitseville

Kotiinpalaavat aikamiespojat ovat minunkin taloudellisen tulevaisuuteni pahin uhkakuva. Siksi seilasinkin taas kerran netissä ja löysin hyviä neuvoja WikiHow-sivustolta. How to get your adult children to move out -kysymykseen löytyy monia hyviä vastauksia.

Suurin osa niistä on raa´an rakkauden linjoilla: laskuta vuokraa huoneesta, vaadi hiljaisuutta tiettyinä aikoina päivässä, tee siivoussäännöt, lopeta ruokatarjoilu, älä usko poismuuttamista mukamas estäviä tekosyitä...

Ja muista, että meilläkin oli vaikeaa,  kun me 1980-luvun lopulla asuntomme ostaneet saimme kokea niiden hintojen romahduksen ja korkojen rajun nousun 1990-luvun alussa. Monesta asunnosta oli enemmän velkaa kuin mitä asunnolla oli arvoa.

Silloin me kadehdimme vanhempiamme, jotka 1970-luvulla saivat inflaation kutistamaan lainansa olemattomiin. Olimme liian nuoria tunnustamaan, että vaikeaa oli heilläkin, kun inflaatio ensin söi vuosikausien ajan heidän asuntosäästöjään melkein samaa tahtia kuin he säästivät.

Oman asuintaipaleen aloittaminen oli ennen vaikeaa. Ja sitä ennen. Ja nyt. Kun asunto on meidän useimpien isoin omaisuus, niin miksi sen hankkimisen pitäisi olla helppoa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?