Bernanke: Fed valmis tarvittaviin lisätoimiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bernanke: Fed valmis tarvittaviin lisätoimiin

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on valmis tarvittaviin lisätoimiin talouden elvyttämiseksi, keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke sanoi tänään illalla korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa

20.6.2012 21:52 | Päivitetty 20.6.2012 21:51

Näin hän toisti edellisen korkokouksen jälkeistä sanomaa. Bernanke kertoi nyt kuitenkin, että keskuspankki voi harkita myös arvopapereiden lisäostoja, mikäli työllisyydessä ei tapahdu paranemista.

Keskuspankki kertoi tänään "Operaatio Twistin" jatkamisesta vuoden loppuun, vaikka ohjelman piti loppua tässä kuussa. Ohjelmassa on tarkoitus korvata lyhyitä velkakirjoja pidemmillä, minkä pitäisi Bernanken mukaan painaa pitkiä korkoja edelleen alaspäin.

Myös aikaisemmat kaksi rahapoliittista elvytyskierrosta (QE1 ja QE2) ovat Bernanken mukaan tarjonneet taloudelle tukea.

Bernanken mukaan Fedillä on yhä jäljellä "ammuksia" ja keskuspankin rahapolitiikka voi näin tarjota taloudelle vielä lisätukea. Tämä voi olla korkojen alentamista edelleen. Luotonsaannin turvaaminen on yksi tärkeimmistä asioista, koska se hidastaa Fedin toimien vaikutusta.

Viimeaikaiset tilastot ovat Bernanken mukaan tuottaneet joitakin pettymyksiä. Euroopalla on ollut lisää ongelmia ja maanosan viranomaisten kanssa neuvotellaan "usein". Euroopan tilanne on myös hidastanut Yhdysvaltain talouskasvua.

Bernanke myöntää keskuspankin olleen aiemmin liian toiveikas talouskehityksen suhteen. Suurin osa avomarkkinakomitean jäsenistä odottaa työllisyyden paranevan vain hitaasti. Samaan aikaan odotukset inflaation kehityksestä ovat muuttuneet maltillisemmiksi.

Asuntomarkkinoilla on ollut paranemista, mutta talous ei vieläkään saa "tavanomaista" tukea asuntomarkkinoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?