Fed piti ohjauskoron ennallaan - velkakirjojen osto-ohjelmaa jatketaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n keskuspankki jatkaa jättimäistä "operaatio twistiä"

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on pitänyt ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan avomarkkinakomiteansa kokouksessa. Keskuspankki ilmoitti myös viime syksynä käynnistetyn ja tässä kuussa päättyvän 400 miljardin dollarin velkakirjojen osto-ohjelman ("operaatio twist") jatkamisesta vuoden loppuun.

20.6.2012 20:08 | Päivitetty 20.6.2012 21:53

Keskuspankki ilmoitti myös viime syksynä käynnistetyn ja tässä kuussa päättyvän 400 miljardin dollarin velkakirjojen osto-ohjelman ("operaatio twist") jatkamisesta vuoden loppuun. Tähän on tarkoitus käyttää 267 miljardia dollaria.

Ohjelmassa keskuspankki myy lyhyitä velkapapereita ostaakseen pitkäaikaisia velkapapereita. Tarkoituksena on painaa pitkiä korkoja alas.

Fed toisti jälleen kantansa, että korko pysyy "poikkeuksellisen alhaisena" ainakin vuoden 2014 lopulle saakka. Tavoite ilmaistiin alkuaan tammikuussa, minkä jälkeen se on vahvistettu jokaisessa korkokokouksessa.

Keskuspankki kertoi tänään, että se odottaa talouden elpyvän tänä vuonna maltillisesti, mutta työttömyyden taso pysyy edelleen korkeana. Yksityisen kulutuksen kasvu näyttää hidastuvan vuoden alkuun verrattuna ja asuntomarkkina on edelleen painuksissa, huolimatta joistakin elpymisen merkeistä. Inflaatio on laskussa ja hintanäkymät ovat maltillistuneet, mikä johtuu etenkin öljyn hinnan laskusta.

Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa kaikki 34 ekonomistia arvioivat koron pysyvän ennallaan.

Viime aikoina markkinoilla on saatu merkkejä Yhdysvaltain työllisyystilanteen heikkenemisestä. Toukokuussa maahan syntyi 69 000 uutta työpaikkaa, mikä oli pienin lukema vuoteen.

Rahamarkkinoiden yli yön -rahan hintaa ohjaava niin sanottu federal funds -korko on pysynyt ennallaan vuoden 2008 joulukuusta lähtien, jolloin keskuspankki asetti korolle 0,00-0,25 prosentin tavoitehaarukan. Fed on pyrkinyt ennätysalhaisella korolla nostamaan Yhdysvaltain talouden ylös pahimmasta taantumasta sitten 1930-luvun pulavuosien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?