Ilkka Herlin Arvopaperissa: Rooman klubi oikeassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Herlin AP:ssa: Rooman klubi oli oikeassa

Suomen toiseksi rikkain mies Ilkka Herlin antaa pessimistisen haastattelun tänään ilmestyneessä Arvopaperi-lehdessä.

20.6.2012 11:23 | Päivitetty 20.6.2012 11:23

– Olen seurannut ympäristöasioita 1970-luvulta saakka. Ikäpolvemme huomasi, että resurssit ovat rajallisia. Rooman klubi on ollut ikävä kyllä siitä saakka oikeassa ennustuksineen, Ilkka Herlin sanoo toimittaja Mikko Laitilan syvähaastattelussa Arvopaperi-lehdessä.

Haastattelu on julkaistu samassa numerossa, jossa lehti selvittää Suomen pörssirikkaat. Ilkka Herlinin pörssiomaisuus on mitattu 599 miljoonaksi euroksi, ja se koostuu pääasiassa Cargotecin ja Koneen osakkeista.

Varhaisen ympäristöherätyksen saanut Herlin kertoo, että hänellä on ollut kunnolla aikaa ympäristötyölle 1990-luvulta alkaen.

–  Perustin tuolloin Pietikäisen Sirpan kanssa Ympäristö ja Talous -nimisen yhdistyksen, mutta tuolloin oli ihan turha mennä yrityksiin puhumaan ympäristöasioista. Asenneilmapiiri on muuttunut noista ajoista valtavasti.

Sirpa Pietikäinen oli kokoomuslainen ympäristöministeri, jota ei aina ymmärretty talouselämässä eikä omiensakaan parissa.

Sittemmin Herlin pyydettiin John Nurmisen säätiön hallitukseen edistämään Pietarin jätevedenpuhdistusta, jota hän oli ehdottanut Nurmisen säätiön projektiksi. Vuonna Herlin perusti Baltic Sea Action Groupin yhdessä Saara Kankaanrinnan ja Anna Kotsalo-Mustosen kanssa.

Menestyjät satsaavatympäristöasioihin

Nykyään lobbaaminen Itämeren puolesta on ollut Herlinille helpompaa, ja trendi ympäristönsuojelun puolesta on niin itsestään selvä, että kukaan ei ole vastustellut.

Herlinin mukaan menestyjät ovat jo linjanneet ympäristö- ja muut kestävyyskysymykset osaksi strategiaansa. Tällaisiksi hän laskee mm. Outotecin ja Kemiran.

Pitkässä haastattelussa luonnonsuojelija paljastaa olevansa merilintujen metsästäjä. Hän panee vesilinnut maun mukaisen järjestykseen: tukkasotka, tavi ja haahka.

– Parasta lähiruokaa kaikki.

Ja mm. näin Herlinsynkisteli Arvopaperille:

– Tällä hetkellä Suomen näennäisesti omavarainen maatalous perustuu Venäjältä tuotavaan typpilannoitteeseen.

– Saksan vientiteollisuus tulee hyötymään EU:n romahduksesta, koska euron arvo laskee. Saksahan ajaa euroa alas parasta aikaa.

– Suomen valtio velkaantuu vaarallista vauhtia, aivan kuin Kreikka vain reilu vuosikymmen sitten

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?