Tomi Ahonen: "Nokia myydään pian" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Nokia myydään pian"

Ex-nokialaisen Tomi Ahosen mukaan Nokian Windows-strategia on epäonnistumassa, ja yhtiö tuhoon tuomittu. Hän sanoo Taloussanomille uskovansa, että Nokia myydään pian jollekin kilpailijalle tai Microsoftille.

14.6.2012 14:29 | Päivitetty 14.6.2012 14:29

Matkapuhelimia valmistavalla Nokialla aiemmin työskennellyt, sittemmin yhtiötä useaan otteeseen ärhäkästi kritisoinut Tomi Ahonen sanoo Nokian Windows-strategian epäonnistuvan pahasti. Yhtiö ilmoitti tänään irtisanovansa 10 000 työntekijää maailmanlaajuisesti ja antoi myös tulosvaroituksen.

– Olen erittäin pettynyt ja yllättynyt näistä uutisista. Oletin, että uutiset olisivat vain työpaikkojen menetystä ja ehkä joitain pikku-uutisia, Communities Dominate Brands -blogia pitävä Ahonen sanoo Taloussanomille.

Ahonen nostaa Nokian tulosvaroituksen merkittäväksi uutiseksi työpaikkavähennysten rinnalle.

– Suuret uutiset yllättivät. Työpaikkojen menetysten lisäksi myös toinen ja kolmas kvartaali ovat huonoja matkapuhelinten ja älypuhelinten osalta, Ahonen sanoo.

"Windows-strategiatuhoon tuomittu"

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti tänään yhtiön panostavan yhä voimakkaammin Windows-puhelimiin keskittyvään strategiaansa. Ahosen mukaan strategia on epäonnistumassa.

– Elop itse on jo sanonut, että Lumia-myynnin alku oli pettymys. Nyt kuulemme, että toinen ja kolmas vuosineljännes ovat odotuksia huonompia nimenomaan älypuhelinyksikössä, Ahonen sanoo.

Matkapuhelinoperaattorit ovat suhtautuneet vastahakoisesti Windows-puhelinten myymiseen, ja sen vuoksi tärkeä kytkykauppa on tökkinyt. Muut valmistajat ovatkin siirtyneet vastustuksesta johtuen jo muiden kuin Windows-mallien valmistukseen.

– Elop itse panostaa Windowsiin, joka on epäonnistumassa markkinoilla. Mielestäni tämä on tuhoon tuomittu strategia, Ahonen sanoo.

Nokia ilmoitti tänään myös muutoksista yhtiön johtoon. Johtokunnasta ja koko yhtiöstä saavat lähteä Niklas Savander, Mary McDowell ja Jerri DeVard. Ahosen mukaan syy on selvä.

– Elop on poistamassa kaikki häntä mahdollisesti haastavat tai kriittiset äänet, Ahonen sanoo.

Hän sanoo yllättyneensä etenkin McDowellin potkuista. McDowell johti Nokian globaalia Mobile Phones -yksikköä, joka tuottaa halvempia puhelimia kehittyville markkinoille. Siellä Nokialla ei ole mennyt yhtä huonosti kuin kalliissa älypuhelimissa.

"N9:n mokaaminenNokian pahin virhe"

Tomi Ahosen mukaan Nokian ongelmat alkoivat Elopin helmikuussa 2011 yhtiön henkilökunnalle pitämästä "öljynporauslauttapuheesta", joka käytännössä romutti yhtiön Symbian-laitteiden myynnin. Elop on itsekin myöntänyt puheen negatiivisen vaikutuksen.

Pahin yksittäinen virhe on Ahosen mukaan kuitenkin Meego-käyttöjärjestelmää käyttäneiden N9- ja N950-puhelinten heittäminen hukkaan.

– Kohtalokkain virhe oli, että N9:n myynti estettiin kaikilla Nokian vahvimmilla markkinoilla ja sen sisarpuhelinta N950:a ei päästetty myyntiin missään, Ahonen sanoo.

– N9 on ainoana Nokian laitteena koskaan saavuttanut käyttötesteissä arvosanan, että se on iPhonea parempi. Koskaan aiemmin mikään Nokia-älypuhelin ei ole saanut niin hyvää mielipidettä.

Ahosen mukaan N9- ja N950-puhelimia olisi pitänyt markkinoida vahvasti kaikilla markkinoilla. Jos se olisi tehty, Nokialla voisi  hänen mukaansa olla nyt käsillä "Motorola Razr -hetki".

Amerikkalaisyhtiö nousi hittipuhelimellaan 12 prosentin markkinaosuudesta älypuhelimissa 22 prosentin osuuteen puolessatoista vuodessa.

"Nokiamyydään pian"

Ahosen ennusteen mukaan Nokian markkinaosuus älypuhelimissa jatkaa alamäkeään. Elopin aloittaessa toimitusjohtajana osuus oli 33 prosenttia. Viime vuoden lopulla osuus oli tippunut jo 12 prosenttiin, ja nyt se on kahdeksan prosenttia.

– Tämän vuoden lopulla se on noin neljä prosenttia. Tämän kaltaista kokonaisvaltaista markkinatuhoa ei ole nähty koskaan. Tämä on huomattavasti nopeampi tuho kuin Siemensillä, Motorolalla tai Palmilla, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa Nokian brändi kärsii yhtiön vaikeuksista älypuhelimissa, ja sen myötä myös halpapuhelinten myynti kangertelee.

– Nokia pysyy tappiollisena ja uskon, että se myydään pian jollekin kilpailijalle tai Microsoftille, Ahonen sanoo.

"Potkut Elopilleja siirtyminen Androidiin"

Nokian tilanne näyttää tämänpäiväisten uutisen valossa kaikin puolin kohtalaisen kehnolta. Ahosen mukaan yksi vaihtoehto on kuitenkin vielä kokeilematta.

– Ainoa lääke on antaa potkut Elopille ja lopettaa Windows-pelleily, ilmoittaa nopea siirtyminen Androidiin ja pyytää operaattoreita pitämään Nokia hengissä vaihdoksen ajan, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa Windowsista ja Elopista eroon hankkiutumalla Nokiaa kurittaneet operaattorit, kuten China Mobile, saattaisivat lopettaa Nokian myyntiä hidastavat toimenpiteet.

– Elopiin ei enää luoteta ja Windows on operaattoreille myrkkyä. Molemmista pitää päästä eroon, mutta en usko, että enää on aikaa pelastaa Nokiaa itsenäisenä yrityksenä, Ahonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?