Nokian Salon tehtaan tuotanto lopetetaan kokonaan, vaikka vielä vuosi sitten toimitusjohtaja Stephen Elop vakuutti työntekijöille tehtaan toiminnan jatkuvan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia ihmetyttää: Puolen vuoden sisällä kaksi yt-kierrosta

Nokian ilmoitus lopettaa Salon tehtaan tuotanto kokonaan on monille raskas pettymys. Työpaikat katoavat, vaikka maaliskuussa 2011 Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kävi Salossa vakuuttamassa työntekijöille, että Salon tehdas säilyy.

14.6.2012 13:11 | Päivitetty 14.6.2012 13:07

Nokian Salon-tehtaan ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehen Aimo Leskelän mukaan tunnelma Salossa on apea ja pettynyt. Tehtaan tuotannon lopettamispäätös tuli tilanteessa, jossa edellisestä irtisanomisuutisesta oltiin vähitellen toipumassa.

– Tuotannon osalta käytiin neuvotteluja jo viime kevään aikana, jolloin päätettyä tuhannen työpaikan vähennystä ei ole vielä edes ehditty toteuttaa, Leskelä muistuttaa.

Viime helmikuussa Nokia ilmoitti vähentävänsä Salon tehtaan noin 1700 työntekijästä yhteensä tuhat vuoden 2012 aikana. Tehtaan pitkä historia saa nyt rajun päätöksen, kun loputkin työntekijät saavat luvan lähteä.

Aiemmin keväällä sovitut irtisanomiset toteutetaan kesäkuun loppuun mennessä, ja loput tuotannon työpaikat katoavat syyskuun lopussa tehtaan mukana.

– Puolen vuoden sisällä kahdet neuvottelut samassa yksikössä ihmetyttää. Yhtiön kyvyttömyys hoitaa sopeutustoimia ja irtisanomisia kerralla osoittaa huonoa arviointikykyä, Leskelä jatkaa.

Vielä keväällä osa Salon työntekijöistä huoahti helpotuksesta kun työpaikka näytti säilyvän. Tänään aiemmat käsitykset töiden jatkumisesta kuitenkin kumottiin. 

Tuotannon loppuminen huono uutinen tuotekehittelyn kannalta

Tuotannon lopettamispäätös on Leskelän mukaan huono uutinen myös tuotekehityksen kannalta.

– Tuotanto ja tuotekehitys tukevat toisiaan. Tuotekehittelyn puolella voidaan nopeasti ja helposti testata valmiita puhelimia kun kokoonpanotuotantoa on samassa yksikössä, Leskelä valottaa.

Tuotekehityksen tulevaisuus on kiinni Windows-puhelinten menestyksestä. Vaikka Windows-puhelinten tuotanto on kiihtymään päin, Nokian markkinaosuudet ovat olleet laskusuunnassa.

Nyt ilmoitetut irtisanomiset vaikuttavat tuotannon lisäksi myös tukitoimintoihin. Leskelän mukaan irtisanottavien joukossa on myös ylempiä toimihenkilöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?