Elop petti lupauksensa: Salo meni sittenkin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elop petti lupauksensa: Salo meni sittenkin

Nokia-pomo on useaan otteeseen lupaillut yhtiön turvaavan Salon tehtaansa tulevaisuuden. Tänään kuitenkin ilmoitettiin, että tehdas lakkautetaan.

14.6.2012 11:27 | Päivitetty 14.6.2012 22:01

Nokia ilmoitti tänään suurista muutoksista yhtiön toimintaan. Muutosten yhteydessä irtisanotaan maailmanlaajuisesti 10 000 työntekijää, Suomesta 3 700. Yhtiön tehdas Salossa suljetaan muutosten takia kokonaan.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on useaan otteeseen toistanut Salon tehtaan merkityksestä yhtiölle.

Pian toimitusjohtajaksi tultuaan Elop vakuutti Ylen uutisille, että Salon tehdas tulee säilymään. Vielä tämän vuoden helmikuun irtisanomistenkin yhteydessä Salossa vieraillessaan Elop korosti tehtaan merkitystä Nokialle. Hän sanoi, että paikkakunnalla tehtävä tuotekehitys on yhtiölle merkittävässä roolissa jatkossakin.

Tänään saatujen uutisten valossa Elopin ei voi sanoa olleen kovin rehellinen. Vuoden 2011 vakuuttelut annettaneen anteeksi, sillä vuosi on mobiilialalla valtavan pitkä aika, eikä Nokian kehitys ole kulkenut lainkaan toivottuun suuntaan. Suunnitelmia on ollut pakko muuttaa.

Tämän vuoden helmikuun vakuuttelut näyttävät nyt kuitenkin falskeilta. Kun Salosta irtisanottiin helmikuussa 1 000 työntekijää, oli tehtaan huono kannattavuus yhtiön johdon täydessä tiedossa. Miksi siis antaa tyhjiä lupauksia?

Tietenkään Elop ei voinut heti helmikuussa sanoa, että Salo aiotaan sulkea, vaikka asian suunnittelu olikin varmasti jo pitkällä. Optimismin valaminen yhtiön työntekijöihin oli kuitenkin turhaa.

Kun Salo nyt sai lopullisen kuoliniskunsa, näyttäytyvät viimeksi kuluneen parin vuoden tapahtumat luonnollisena jatkumona. Salon kannattamaton tehdas on jouduttu ja haluttukin ajaa alas, ja yhtiön häränpyllyä heittänyt liiketoiminta on tarjonnut siihen paitsi syyn, myös mahdollisuuden.

Tunnustamalla heti kärkeen, että puhelinten valmistus kehittyneissä maissa ei ole kannattavaa, Elop olisi voinut säilyttää kasvonsa huomattavasti paremmin. Nyt hänellä on monen vihat niskoillaan, eikä määrätietoisen ulkomaisen saneerausmiehen viitan karistaminen harteilta enää onnistu.

Vuoden 2011 "Made in Finland" -puheet kuulostavat nykyvalossa vain huonolta vitsiltä. Salo sai mennä sittenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?