Nokia leikkaa 3 700 työpaikkaa Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian tyrmäys: 3 700 leikataan Suomessa

Matkapuhelinvalmistaja sulkee tehtaan Salossa ja irtisanoo massiivisen määrän työntekijöitään. Yhtiö myös varoittaa tuloksestaan, myllää johtonsa, myy rönsyjään pois... ja ostaa ruotsalaisen teknologiayhtiön.

14.6.2012 9:32 | Päivitetty 14.6.2012 14:08

Matkapuhelimia valmistava Nokia myllää toimintansa täysin uuteen uskoon. Yhtiö kertoi suurista muutoksista ennakkohuhujen mukaisesti torstaiaamuna.

Älypuhelinten myynnissä kompuroinut Nokia aikoo leikata yhteensä 3 700 työpaikkaa Suomessa. Maailmanlaajuisesti yhtiö aikoo vähentää 10 000 työpaikkaa.

Suomessa leikkaukset iskevät muun muassa Saloon, jossa tehdas suljetaan kokonaisuudessaan. Oulun tuotekehitysyksikössä irtisanotaan väkeä ja Saksan Ulmin sekä Kanadan Burnabyn toimipisteet lakkautetaan.

Suomen henkilöstövähennyksistä 850 tulee Salon tehtaalta. Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö jatkaa vielä toimintaansa Salossa.

Nokian mukaan irtisanomiset toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

Etsiimiljardisäästöjä

Nokian tehostamistoimiin kuuluvat myös "avainmarkkina-alueiden priorisointi", tukitoimintojen "virtaviivaistaminen" ja ydinliiketoimintoihin kuulumattomien toimintojen vähennykset mukaan lukien mahdolliset toimintojen myynnit. Nokian tavoitteena on nyt, että laite- ja palveluyksikön ei-IFRS-liiketoimintakulut alenevat vuositasolla laskettuna 3,0 miljardiin euroon ensi vuoden loppuun mennessä.

Tämä on päivitys Nokian aikaisempaan tavoitteeseen, jossa tavoite oli, että laite- ja palveluyksikön ei-IFRS-toimintakulut olisivat ensi vuonna olleet yli yhden miljardin euron verran alemmat verrattuna vuoden 2010 toimintakuluihin, jotka olivat 5,35 miljardia euroa.

Nokian mukaan tämä merkitsee, että jo tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä saavutetun sen hetken vuositasolla lasketun noin 700 miljoonan euron säästön lisäksi tavoitteena on noin 1,6 miljardin euron kustannusvähennykset ensi vuoden loppuun mennessä.  

Varoittaa tuloksestaan

Samassa yhteydessä Nokia varoittaa tuloksensa heikentyneen odotuksia enemmän. Nokian mukaan sen laite- ja palveluyksikön huhti–kesäkuun liikevoittoprosentti jää tammi–maaliskuuta heikommaksi.

Myös johtoryhmään tulee muutoksia.

Nokian mukaan Niklas Savander jättää paikkansa Markets-yksikön johtajana ja Mary McDowell Mobile Phones -yksikön johtajana. Myös markkinointijohtaja Jerri DeVard jättää paikkansa.

Juha Putkiranta nousee tuotantotoiminnasta vastaavaksi johtajaksi ja Timo Toikkasesta tulee Mobile Phones -yksikön johtaja. Chris Weber ottaa puolestaan myynti- ja markkinointijohtajan paikan itselleen. Tuula Rytilä nousee markkinointijohtajaksi. 

Luksuspuhelinmerkki Vertun Nokia myy ennakko-odotusten mukaisesti ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö EQT:lle. Nokia kuitenkin säilyttää 10 prosentin vähemmistöosakkuuden yhtiössä. Osapuolet eivät paljasta tiedotteissaan kauppahintaa.

Yllättäen Nokia kertoo myös ostavansa uuden yhtiön. Nokia ostaa ruotsalaisen teknologiayhtiö Scaladon, joka on erikoistunut kuvaustekniikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?