A-luokan makkara katoaa hyllystä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

A-luokan makkara katoaa hyllystä

Ensin katosi B-makkara. Nyt meiltä viedään A-makkara. Sylttytehdas on EU.

13.6.2012 6:09 | Päivitetty 13.6.2012 15:33

Heinäkuun alussa Suomessa ei myydä enää A-luokan makkaraa. Virallisesti.

Hätä ei ole ihan tämän näköinen. Luokka katoaa, mutta hyvää makkaraa saa edelleenkin. Olkoon, että jopa makkarateollisuus itsekin uskoo laadun heikkenemiseen.

Näin ala varoitti maa- ja metsätalousministeriötä antamassaan lausunnossa. Makkaroiden A-luokka katosi kuitenkin samassa rytäkässä, kun ministeriö kumosi ”sisällöllisesti vanhentuneita kansallisia säädöksiä”, jotka koskevat kananmunia, lihaa ja lihatuotteita, makkaraa, jäätelöä, mehuja, ruokasieniä, ruokaperunaa sekä juustoa.

Säädös A-luokan makkarasta ei enää täytä EU:n perussopimuksen vaatimuksia, koska se voi estää toisesta EU-jäsenvaltiosta peräisin olevien tuotteiden saattamista Suomen markkinoille.

Makkara pitäisitehdä lihasta 

Ministeriön mukaan makkaran olennainen ainesosa on edelleenkin lähtökohtaisesti liha ja lihan määrä on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Luku ilmoitetaan prosentteina. Esimerkiksi Pajuniemen Helsinkiwurstissa on 94 prosenttia lihaa ja HK:n Sinisessä 43 prosenttia lihaa.

Myös keskimääräinen rasvapitoisuus on vastaisuudessa ilmoitettava painoprosentteina. Makkarantekijöillä on vuosi aikaa muuttaa pakkausmerkintöjään ja -materiaalejaan. Tämän jälkeen mainintaa A-luokasta ei enää näy.

B-luokan makkaran nimitys katosi markkinoilta säädösten muututtua jo kymmenen vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?