Omistusasuminen kallistuu roimasti lähivuosina - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pian pulitat omasta kodistasi 10 prosenttia enemmän

Suomalaisten asumismenot jatkavat kasvuaan. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tilanne on käymässä entistä tukalammaksi etenkin lapsiperheille, ennustaa PTT.

12.6.2012 15:46 | Päivitetty 12.6.2012 21:24

Velallisessa omistusasunnossa asuvien asumismenot kasvavat Suomessa keskimäärin kymmenellä prosentilla vuosina 2012–2016, esittää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella (PTT) teettämä tutkimus.

Kalleinta asuminen on Helsingissä.

Esimerkiksi keskimääräisen lapsiperheen omistusasumiskulut 90 neliön rivitaloasunnossa ovat tänä vuonna Helsingissä keskimäärin vajaat 1 700 euroa kuukaudessa, kun Tampereella selvitään reilulla 1 200 eurolla ja Oulussa noin 950 eurolla. Mukaan on laskettu lainakulujen ja vastikkeen lisäksi korjaus- ja sähkökulut.

Vuonna 2016 saman perheen ennustetaan maksavan asumisesta Helsingissä lähes 1 900 euroa, Tampereella lähes 1 400 euroa ja Oulussa runsaat tuhat euroa.

Hintahaitari on suurempi, jos lapsiperhe asuu omakotitalossa. Keskimääräisen 120 neliön sähkölämmitteisen puutalon asumiskulut lapsiperheellä olivat tänä vuonna Helsingissä noin 1 900 euroa, Tampereella runsaat 1 300 euroa ja Oulussa tuhat euroa.

Vuonna 2016 kulujen odotetaan nousevan Helsingissä yli 2 100 euron, Tampereella lähes 1 500 euroon, mutta Oulussa vain reiluun 1 100 euroon.

Omakotitalon kuluihin laskettiin mukaan lainakulut, korjaus, sähkö, kiinteistövero, vesimaksu ja jätemaksu.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kotitalouksien asumismenoja 15 suurimmassa kaupungissa Suomessa. Kaupungit kattavat noin 44 prosenttia koko maan väkiluvusta.

Korkojen odotetaannousevan

Asumismenoja nostavat tutkimuksen mukaan eniten lainakorot. Korkojen arvioidaan nousevan vuoteen 2016 mennessä selvästi nykyistä korkeammalle. Vähiten nousevat tutkimuksen mukaan eläkeläisten asumismenot, koska tutkimuksessa heidän oletetaan asuvan velattomassa asunnossa.

PTT:n ekonomisti Sami Pakarinen ei pidä kotitalouksien velkaantumisastetta huolestuttavana vielä, kun korot ja työttömyys ovat suhteellisen alhaalla.

Tilanne voi kuitenkin muuttua. Siksi Pakarisen mukaan asuntovelallisten kannattaisi nyt harkita, että he lyhentäisivät lainaa ylimääräisellä summalla, jos taloudellinen tilanne ja lainaehdot sallivat.

– Se vähentää riskiä korkojen noustessa sekä maksettujen korkojen määrää koko lainaperiodilta. Se on ihan varteenotettava sijoitus tällä hetkellä, Pakarinen sanoo.

Myös hoitovastikkeiden ennustetaan kasvavan sitä mukaa, kun esimerkiksi työvoimakustannukset kohoavat.

Asumismenoja puolestaan laskee energian hintojen nousun rauhoittuminen, arvioidaan tutkimuksessa.

Asumismenojen nousu on tietenkin aina yksilöllistä. Siihen vaikuttavat muun muassa kiinteistön korjaustarve ja omakotitalon lämmitystavan mahdollinen muutos.

Omistusasumisen uskotaan kallistuvan lähivuosina vähemmän kuin vuokralla asumisen. Vuokralla asuvien kotitalouksien menojen ennustetaan nousevan kaksi prosenttiyksikköä omistusasumista enemmän, keskimäärin 12 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?