Barroso FT:lle: Pankkiunioni käyttöön jo ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Barroso FT:lle: Pankkiunioni mahdollinen jo ensi vuonna

EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoo, että EU:n laajuinen pankkiunioni voitaisiin ottaa käyttöön jo ensi vuonna. Brittilehti Financial Timesin haastattelussa Barroso sanoo, että uudistukset olisi mahdollista toteuttaa ilman, että unionin nykyisiä perussopimuksia avattaisiin.

José Manuel Barroso.

12.6.2012 11:34 | Päivitetty 12.6.2012 11:36

Euroopan unionin laajuinen pankkivalvontaelin voidaan hyväksyä jo ensi vuonna. Pankkivalvonta koskisi kaikkia suuria pankkeja EU-alueella, Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoo brittilehti Financial Timesin haastattelussa.

Portugalilaisen puheenjohtajan mukaan EU:n pankkiunioni olisi mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan ensi vuonna. Ylikansallisen rahoitusvalvojan lisäksi pankkiunioni tarkoittaisi EU:n laajuista talletussuojaa ja pankkien maksamaa pankkipelastusrahastoa. Nämä uudistukset olisi mahdollista toteuttaa ilman, että unionin nykyisiä perussopimuksia avattaisiin, Barroso sanoo FT:lle.

Barroson ehdotus tarkoittaisi, että EU:n valvontaelimellä olisi oikeus ajaa alas yksittäisiä pankkeja ja pakottaa tappiot pankkien velkojille ilman kansallisten viranomaisten hyväksyntää.

– Mielestäni meillä on nyt edellytykset mennä eteenpäin, joita meillä ei suoraan sanottuna ollut aiemmin, Barroso sanoo arvostetun talouslehden haastattelussa.

– Euroopan unionin jäsenvaltioissa on nyt huomattavasti suurempi tietoisuus tarpeesta syventää integraatiota, erityisesti euroalueella. Tämä on yksi eurokriisin opetuksista.

Vastustusta Lontoossaja Berliinissä

Barroson ehdotus on herättänyt vastustusta niin Lontoossa kuin Berliinissäkin. Britannian valtiovarainministerin George Osbornen mukaan saarivaltio ei aio olla osa sellaista pankkiunionia, jossa maan veronmaksajat joutuisivat pääomittamaan ulkomaisia pankkeja ja brittipankit olisivat EU-viranomaisen valvottavana. Osborne on pitänyt pankkiunionin luomista kuitenkin hyvänä asiana euroalueelle, kunhan vain Britannian ei pidä olla mukana.

Saksalaiset vastustanevat sitä, että pankkiunioni toteutettaisiin ilman EU:n perussopimusten avaamista. Suurimman EU-maan mukaan pankkiunioni on mahdollinen vain juridisten muutosten kautta, Saksassa katsotaan.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoo kuitenkin, että sekä britit että saksalaiset ymmärtävät tarpeen ylikansalliselle pankkiunionille. Hän tähdentää, että pankkiunioni ei ole vastaus akuuttiin kriisiin. Kyseessä on pitkän aikavälin muutos, jonka tarkoituksena on hillitä toistuvia kriisejä.

Pankkiunionia on tarkoitus käsitellä EU:n huippukokouksessa kesäkuun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?