Kesän bensalasku ei ehkä sittenkään itketä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää nyt: Tulossa loistava bensakesä?

Kallis bensa on kesämökille köröttelijöiden ja lomamatkailijoiden jokakesäinen riesa. Mutta juuri nyt öljy on halvempaa kuin vuosiin. Onko mahdollista, että autoilijan kukkaro kevenee tänä kesänä reippaasti aiempaa vähemmän?

7.6.2012 6:01 | Päivitetty 7.6.2012 11:57

Euro ja 65 senttiä. Keskimäärin sen verran autoilija joutui maksamaan litrasta 95E10-bensiiniä tiistaina eri puolella Suomea, arvioi hintoja seuraava Polttoaine.net-sivusto.

Alan omien tilastojen mukaan bensan hinta onkin hieman laskenut keväällä. 95E-bensiinin toukokuun puolivälin keskihinta oli 1,67 euroa litralta eli viisi senttiä alempi kuin huhtikuun puolivälin keskihinta 1,72 euroa litralta, ilmenee Öljy- ja kaasualan keskusliiton kuluttajahintatilastosta.

Mikä sitten selittää hintojen laskua? Ainakin osittain hintojen lasku selittyy bensan raaka-aineen eli raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen laskulla.

Kun öljyllä käydään kauppaa maailmalla, se hinnoitellaan Yhdysvaltain dollareissa. Öljyn mittayksikkö on tynnyri eli barreli, joka vastaa vajaata 159 litraa. Viime viikkojen ja varsinkin viime päivien aikana raakaöljyn hinta on tullut selvästi alaspäin. Pohjanmeren Brent-öljyn barrelihinta on esimerkiksi alittanut psykologisesti tärkeän sadan dollarin tason.

Halvemman öljyn takia moni amerikkalainen kuluttaja onkin jo riemuinnut halvemmasta bensasta. Siinä missä amerikkalaiskuluttajat hurraavat selkeästi pienentynyttä bensiinilaskuaan, euroalueella tunnelma on kuitenkin vaisumpi.

Euron heikentyminen nimittäin syö suurimman osan öljyn hinnanlaskun hyödyistä. – Eniten kuluttajahintoihin vaikuttaa tällä hetkellä euron huono kurssi suhteessa dollariin. Kurssi on harvinaisen alhainen, muistuttaa toimitusjohtaja Helena Vänskä Öljy- ja kaasualan keskusliitosta.

Euro maksoi keskiviikkoaamuna 1,25 dollaria, kun vuosi sitten hinta oli 1,46 dollaria.

Bensa on yhä kallista 

Öljyn hinnanlaskusta huolimatta suomalainen kuluttaja joutuu maksamaan bensiinistä edelleen kovaa hintaa.

Litrahinta liikkuu nyt 1,66 eurossa, kun viime vuoden toukokuun puolivälissä keskihinta oli vain 1,60 euroa. Toissa vuonna lukema oli vastaavaan aikaan 1,46 euroa litralta, ja finanssikriisin aikaan vuoden 2009 toukokuussa litran bensaa sai vaivaisella 1,30 eurolla.

Aiempina vuosina bensan hintaa tuki euron vahva kurssi. Kun Brent-öljystä maksettiin Lontoossa heinäkuun 2008 alussa yli 146 dollarin huippuhintaa, Suomessa litra bensaa maksoi samaan aikaan vain 1,575 euroa.

– Ei se ollut silloin kahta euroa litralta, jota jotkut pitävät kipurajana, Vänskä muistuttaa.

Öljyn hinnannousu sattuisi nyt enemmän 

Nyt euron tuoma tukijalta on pettänyt. Mikäli öljyn hinta nousisi esimerkiksi Lähi-idän tilanteen vuoksi, vaikutukset bensiinin kuluttajahintaan voisivat olla selvästi ikävämmät.

Vänskä ei käy arvailemaan, miten öljyn, euron ja sitä kautta myös pienellä viiveellä bensiinin hinta kesän aikana tulee liikkumaan. Markkinat liikkuvat nyt herkästi sijoittajien tunnelmien mukaan. – En menisi sanomaan, kuinka paljon öljytynnyri maksaa kahden kuukauden kuluttua.

Bensiinin hintaan vaikuttaa ratkaisevasti myös bensa-asemien välinen paikallinen kilpailu. Marginaalit huoltoasemien bensakaupassa ovat yleensä ohuet. Välillä kilpailijat syyttelevät toisiaan jopa polkumyynnistä.

Nykyisin pieni osa bensaa kostuu öljyn sijaan biokomponenteista eli lähinnä etanolista. E10-bensiinissä etanolin osuus on 10 prosenttia.

Tällöin kuluttajan maksamaa hintaa voivat liikuttaa öljyn lisäksi vaikkapa etanolin ja sen lähtötuotteiden hinnat. Biojätteiden ohella etanolin lähteitä ovat esimerkiksi sokeriruoko (Brasilia), viljat (Eurooppa) ja maissi (Yhdysvallat).

Kesäkysyntä voi nostaa hintaa

Yleensä bensan hinta tapaa nousta kesällä, kun autoilu lisääntyy. Helena Vänskä myöntää havainnon oikeaksi: kesäkaudella bensiinin hinta on yleensä nousussa ja vastaavasti talvikaudella dieselin hinnassa on nousua.

– Tämä on kysyntälähtöistä hinnannousua. Mökkikauden alkaessa nousua on bensiinin hinnassa ja talvikaudella arktiseen dieseliin siirtyminen näkyy dieselin hinnannousuna.

Monet ennustavat nyt raakaöljyn hinnan pysyvän heikkona. Muutos viime kevääseen on iso. Tuolloin ennustelaitoksissa ja pankeissa puhuttiin jopa öljykriisistä ja pelättiin hintojen saattavan pompata reippaastikin ylöspäin.

Amerikkalainen pankkikonserni Citigroup esimerkiksi laski raakaöljyennustettaan vuodelle 2013 kesäkuun energiaraportissaan. Raportin mukaan Brent-öljyn hinta jäisi ensi vuonnakin hieman alle sataan dollariin barrelilta. Omaa ennustetaan laski keskiviikkona myös toinen amerikkalaispankki, Bank of America Merrill Lynch.

Hintaa pitävät alhaalla huonot talousnäkymät. Pankki ennustaa kuitenkin öljyn hinnan voivan vahvistua kesällä hieman. Tämä johtuu Iranin öljysaarrosta, joka astuu voimaan heinäkuun alussa. Sen seurauksena tunnelmat voivat kiristyä suurten öljyntuottajamaiden täplittämässä Lähi-idässä.

Myös pohjoismainen pankkikonserni Nordea ennakoi öljyn hinnan jäävän aiemmin ennakoitua matalammaksi. Jos Nordean ennuste osuu oikeaan, barreli Brent-öljyä maksaa tänä vuonna 114 euroa ja ensi vuonna 118 euroa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?