"Asuntomarkkinoiden paloa ruokitaan korkobensalla"

Asuntomarkkinat ovat poikkeuksellisen vilkkaat talousympäristöön nähden, sanoo asuntolainapankki Hypoteekkiyhdistys. Pankin mukaan asuntomarkkinoiden hiipuvaa paloa ruokitaan nyt korkobensalla. Kuluttajien pitää varoa erityisesti kahden asunnon loukkoa.

6.6.2012 11:50 | Päivitetty 6.6.2012 11:51

Asuntolainapankki Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinat toimivat talousympäristöön nähden yllättävän vilkkaasti.

– Talouskriisistä johtuva korkojen lasku taitaa antaa kuluttajille nyt liian optimistisen kuvan asuntomarkkinoista, Hypoteekkiyhdistyksen toisen vuosineljänneksen asuntomarkkina-analyysissä arvellaan.

Hypoteekkiyhdistyksen analyysissä asuntomarkkinat ovat nousseet 140 pisteeseen, eli markkinat ovat 14 prosenttia normaalia vilkkaammat. Täysin ylikuumentuneilla markkinoilla pisteluku nousisi tuhanteen, ja markkinoiden täydellinen laantuma pudottaisi lukeman tuhat pistettä miinukselle.

Asuntomarkkina-analyysin pistelukua nostavat ennen kaikkea alhaiset korot. Tänään kokoustava Euroopan keskuspankki saattaa laskea ohjauskorkoaan, mikä laskisi markkinakorkoja entisestään.

– Hiipuviin asuntomarkkinaliekkeihin heitetään nyt korkobensaa, Hypoteekkiyhdistys varoittelee.

Asuntolainapankin mukaan alhaisen korkotason ei pidä antaa hämätä. Erityisesti kahden asunnon loukkua pitää välttää.

Pääkaupunkiseudulla asunnotmaksimihinnoissa

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntojen hintataso on pääkaupunkiseudulla katossa kuluttajien ostovoimaan nähden. Koko maan tasolla asuntojen hinnat nousevat 1-2 prosentin nimellistä vuositahtia. Tällä hetkellä 3,1 prosentin voimalla jylläävä inflaatio laskee kuitenkin asuntojen reaalihintoja vuositasolla.

Reaalihintojen lasku ei kuitenkaan koske uusasuntotuotantoa. Uusien asuntojen hinnat nousevat nimellisesti 5–6 prosentin vuositahtia ja inflaation jälkeen 2–3 prosenttia. Hintojen nousu koettelee erityisesti pääkaupunkisuden kuluttajia.

Tarvetta on erityisesti hinnaltaan kohtuullisille pien- ja perheasunnoille. Hypoteekkiyhdistyksen mukaan korkeita rakennuskustannuksia pitäisi voida nyt alentaa ja hyödyntää tilanne rakentamalla mahdollisimman paljon kohtuuhintaisia perheasuntoja pääkaupunkiseudulle.

Talousepävarmuusentistä pahempaa

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan EKP:n pitkäaikaiset pankkien rahoitusoperaatiot eli LTRO:t rauhoittivat markkinoita alkuvuonna.

– Kuluttajien luottamus nousi toukokuussa yllättävänkin korkeaksi, ehkäpä lotraamisen positiivisten vaikutusten avulla, Hypoteekkiyhdistys arvioi.

– Nyt talousepävarmuudet ovat tulleet takaisin ja entistä pahempana. Kreikka ei ole enää mitään, katse on nyt Espanjassa, joka on ihan eri luokan ongelma.

Asuntolainapankki näkee ongelmia rahalaitosten välisessä luotonannossa. Pankkien rahoituskustannukset ovat kallistuneet merkittävästi, ja "luottolaman piirteitä näkyy päivä päivältä enemmän".

– Muissa euromaissa näkyy luottolaman oireita vaikeutuneena lainansaantina. Merkkejä vastaavasta näkyy jo myös Suomessa erityisesti yritys- ja kiinteistörahoituksessa.

Hypoteekkiyhdistyksen analyysissa mitataan neljää mittaria. Nämä ovat asuntojen kysyntä ja tarjonta, korkotaso, asuntojen hintataso sekä muut tekijät.

Analyysi kuvaa asuntomarkkinoiden tämänhetkistä tilaa kasvukeskuksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?