IEA: Öljy painaa maailmantaloutta – markkinat varautuneet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljyn hinta arvioidaan yhä uhaksi taloudelle

Öljyn markkinahinta vaikuttaa maailmantalouden hidastumiseen ja öljykustannukset rasittavat kansallisia budjetteja. Näin arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA.

5.6.2012 14:23 | Päivitetty 5.6.2012 14:25

IEA:n johtajan Maria van der Hoevenin mukaan viimeaikojen hinnanlaskusta huolimatta 100 dollarin barrelihinta muodostaa edelleen uhan maailmantalouden kasvulle.

Myönteistä kuitenkin on, että markkinoilla riittää öljyä ja että öljynviejämaiden järjestö Opec lisää öljyntuotantoa, hän sanoi.

Öljyn kulutuksen kasvu voi van der Hoevenin mukaan jäädä pienemmäksi kuin järjestön nykyisessä pääskenaariossa, jossa IEA ennakoi maailman öljynkulutuksen kasvavan tänä vuonna 0,8 miljoonaa barrelia.

Energiayhtiö Royal Dutch Shell ennakoi niin ikään maltillisia hinnanmuutoksia tälle vuodelle. Shellin pääjohtajan Peter Voserin mukaan öljyn hinta tuskin romahtaa samaan tapaan kuin 2008, koska pitkän aikavälin perustekijät ovat pysyneet ennallaan. Tätä näkemystä tukevat myös tuotannon haasteet ennakoidun globaalin kysynnän kasvuun vastaamiseksi.

– Öljyn hinnan keventyminen heijastelee tiettyjä geopoliittisia muutoksia eri puolilla Lähi-itää kuten  Iranissa, Syyriassa ja Libyassa, jotka ovat vähemmän merkittäviä, Voser sanoi Maailman kaasukonferenssissa Kuala Lumpurissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?