Kiinakin tekee jo hätäsuunnitelmia Kreikan euroeron varalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinakin tekee jo hätäsuunnitelmia Kreikan euroeron varalle

Mahdollisia keinoja vakauden takaamiseksi voisivat olla korkojen muuttaminen, pääomavirtojen tarkempi kontrolloiminen ja lisäelvytys.

4.6.2012 20:34 | Päivitetty 5.6.2012 8:09

Kiina on liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka valmistautuvat Kreikan mahdolliseen eroon yhteisvaluutta eurosta. Kiinan hallitus on määrännyt maan johtavat viranomaiset valmistelemaan hätäsuunnitelmat Kreikan euroeron varalle, asiasta perillä olevat lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille.

Suunnitelmia on pyydetty Kiinan keskuspankilta, kansalliselta kehitys- ja reformikomissiolta NDRC:ltä sekä rahoitusalaa valvovilta viranomaisilta.

Suunnitelmilla tähdätään lähteiden mukaan Kiinan valuutan eli juanin pitämiseen vakaalla tasolla, kansainvälisten pääomavirtojen lisääntyvään tarkkailuun ja Kiinan kotimarkkinoiden vakauttamiseen.

– Kyse on erittäin kiireellisistä toimista. Hallitus on pyytänyt jokaista viranomaista analysoimaan toimia, joilla Kreikan eroamiseen euroalueesta vastattaisiin, ja esittämään ehdotuksensa mahdollisimman pian, yksi lähteistä sanoi.

Vaikutusvaltainen kiinalaisekonomisti ja maan keskuspankin entinen neuvonantaja Yu Yongding sanoi viime viikolla julkaistuissa kommenteissaan, että Kiinan tulisi valmistautua Kreikan euroeroon.

Yongdingin mukaan Kiinan toimiin voisivat kuulua niin pääoman liikkeiden tarkempi kontrollointi kuin kotimarkkinoiden elvyttäminenkin. Kiinan talouskasvun ennustetaan heikkenevän tänä vuonna hitaimmalle tasolleen sitten vuoden 1999.

Kiinan keskuspankki ilmoitti maanantaina, että maa jatkaa euroalueen valtionvelkoihin sijoittamista ja kehotti euroaluetta vankistamaan toimiaan sitä piinaavan velkakriisin hallitsemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?