Sammon Hyöty: Kiinan keskittytävä kulutuksen luomiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Kiinan keskityttävä kulutuksen luomiseen

Kiinan pitäisi keskittyä tulevassa elvytyspolitiikassaan kotimaisen kulutuksen tukemiseen, arvoi Sampo Pankin strategi Jussi Hyöty.

30.5.2012 11:52 | Päivitetty 30.5.2012 11:46

Hyöty sanoo, että häntä mietityttää Kiinan suunnitelmissa investointien valtava osuus Kiinan nykyisestä kansantulosta. Se on 50 prosenttia, ja  tästä suuri osa on rakentamista.

– Näin suurena se ei voi jatkua, Hyöty sanoo. Hän muistuttaa, ettei kasvavassakaan maassa riitä rakennettavaa loputtomiin.

– Mitä enemmän elvytyksellä saadaan tuettua kulutusta, sitä kestävämpää se on. Kuluttajien aktivointi olisi nyt ykkösasia, Hyöty sanoi Taloussanomille.

Kiinan kasvupolitiikan vaikutukset Eurooppaan riippuvat luonnollisesti koko projektin onnistumisesta ja siitä, synnyttääkö elvytys piristävää kierrettä maailmantalouteen. Parhaimmillaan se voi tarjota merkittävän potkun velkaongelmien kanssa kärvistelevälle lännelle, Hyöty näkee.

Kiina elvytti talouttaan vuonna 2008 neljällä biljoonalla juanilla eli tuolloisella 586 miljardia dollarilla. Jättipaketti edelsi muutamalla kuukaudella Yhdysvaltain ja euromaiden nousua vuoden 2009 alkupuolella.

Hyöty muistuttaa, että Kiinan ja länsimaidet nykytilat ovat saman ilmiön eri puolia: Länsi kulutti kovaa ja velkaantui, mikä kiihdytti Kiinan investointeja. Sitten lännen veto loppui, ja nyt Kiinassa suunnitellaan elvytystä.

Elvytyspaketti ehkä puoletvuoden 2008 tasosta

Kiinan pääministeri Wen Jiabao sanoi runsas viikko sitten, että Kiina aikoo jatkossa keskittyä kasvun tukemiseen. Huhtikuun talousluvut olivat kertoneet, että Kiinan talouskasvu on kenties hidastumassa odotettua nopeampaa.

Eilen tiistaina Kiinan valtionmedia Xinhua kertoi, että  Kiinan suunniteltu elvytyspaketti jää huomattavasti vuoden 2008 pakettia pienemmäksi. Lehti ei kertonut lähdettään.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Xinhua raportoi Kiinan aikovan tukea yksityisiä investointeja rautateihin ja muuhun infrastruktuuriin, energiaan, telekommunikaatioon, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Sveitsiläinen Credit Suisse -pankki arvioi muutamia päiviä sitten, että Kiina laittaa elvytykseen yhdestä kahteen miljoonaa juania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?