Suursijoittaja Christer Gardell: Pörssi on kriisissä ja markkinoilla on pessimismikupla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suursijoittaja: Pörssi kriisissä, markkinoilla pessimismikupla

Suomessakin monesti esillä ollut ruotsalaissijoittaja Christer Gardell arvostelee pörssin vähäverisyyttä ja syyttää markkinoita liiallisesta pessimismistä.

25.5.2012 14:04 | Päivitetty 25.5.2012 14:05

Ruotsalaissijoittaja Christer Gardellin mukaan pörssi on markkinapaikkana kriisissä, mikä johtuu sijoittajien liiallisesta varovaisuudesta, suuresta kurssiheilunnasta ja uusien listautujien puutteesta. Tämän takia pörssin kehitys näyttää etenevän pidemmällä aikavälillä väärään suuntaan.

– Noteeratuilla markkinoilla on kriisi eikä ole oikeastaan ketään, joka uskaltaisi tunnustaa tämän, Gardell sanoi ruotsalaisen talousuutistoimisto Direktin haastattelussa.

Yksi tunnusomainen piirre nykyisille osakemarkkinoille on joukkokäyttäytyminen. Tämä kielteinen kehitys on vahvistunut viimeisen kahden–kolmen vuoden kuluessa, mihin on vaikuttanut robottikaupan, hedge-rahastojen ja indeksisijoittamisen esiinmarssi.

– Jotta pörssi toimisi oikein, täytyisi keskeinen rooli olla pitkäaikaisilla sijoittajilla, jotka pohjaavat päätöksensä perusteelliseen analyysiin yhtiöiden pitkäaikaisesta tuloksentekokyvystä, Gardell tähdensi.

Fundamentteihin pohjautuvan analyysin puute näkyy riskilisien kasvuna, mikä puolestaan painaa arvostuksia alaspäin.

– Ja alhaisten arvostustasojen ongelma on, että pörssiin ei ole mitään uusien yritysten tulvaa, vaan päin vastoin virtaus ulos. Tämä johtaa ennen pitkää siihen, että pörssi marginalisoituu ja sen luonne muuttuu. Tulee sellaisia yhtiöitä kuin Facebook ja sellaisia jotka muistuttavat lottokuponkia - yhtiöitä, joiden näkymät ovat epävarmat ja joista ei oikein voi tehdä kunnollista analyysia.

Vallallapessimismi

Gardellin mukaan markkinat on viime aikoina vallannut liioiteltu pessimismi, mikä näkyy osakkeiden halpuutena.

– Vuosina 2000 ja 2001 meillä oli optimismikupla. Luulenpa, että meillä on nyt tosiasiassa pessimismikupla, Gardell sanoi.

– Nykyiset osakekurssit heijastelevat ennenkuulumattoman negatiivisia näkymiä.

Gardellin mukaan Kreikan merkitystä ei pitäisi liioitella, koska sen ongelmat ovat hallittavissa. Vaarallisempaa ovat tartuntavaikutukset, jos Etelä-Euroopan pankit joutuvat talletuspaon kohteeksi.

Myöskään euroalueen hajoamista Gardell ei pidä todennäköisenä.

Gardellin rahasto Cevian Capital omistaa kohtuullisen siivun muun muassa Metsosta, Tiedosta ja Danske Bankista. Gardellin mukaan Cevian osti viime syksyn kurssiheilunnan aikaan osakkeita ja on jatkanut ostojaan, koska osamarkkinoilla on nyt halpaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?