Kansanjuhlaa ja kokista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kansanjuhlaa ja kokista

Britannia juhlii nyt koko kansan ja Coca-Colan voimin olympiatulta, joka kiertää 8000 viestinviejän soihduissa ympäri maata.

25.5.2012 6:13 | Päivitetty 24.5.2012 18:37

Lauantaina Claire Spargo-Williamsia jännitti Falmouthin idyllisessä venesatamassa niin, että hän vapisi ja pureskeli huuliaan. Hän oli 55:s niistä 8 000 henkilöstä, jotka kiidättävät olympiatulta tuhansien mutkien kautta sen lopulliseen määränpäähän, Lontoon uudelle olympiastadionille.

Spargo-Williamsin viestiosuus oli tavallista jännittävämpi, koska se osui soihtuviestin ensimmäiseen päivään ja alkoi niin idylliseltä rantalaiturilta, että Cornwallin matkailuväki järjesti paikalle koko joukon kotimaisia ja ulkomaisia toimittajia. Paikallisen väen valitsema viestinviejä, selkäongelmistaan sisukkaasti selviytyvä, 25-vuotias Spargo-Williams sai kertoa tarinaansa niin mahtavalle BBC:lle kuin pienten suomalaisten maakuntalehtien edustajallekin.

Vähempikin jännittäisi. Kun paikalle vielä pörähti koko viestin aloittanut purjehduksen kolminkertainen olympiakultamitalisti Ben Ainslie, niin hulina oli huipussaan. Koko Falmouthin pikkukaupunki oli liikkeellä.

Aamuinen ajelu Britannian eteläisimmästä kärjestä Land's Endistä tänne Falmouthiin oli jo todistanut minulle, että olympialaiset ovat todellakin koko kansan juhla. Vauvat ja vaarit heiluttivat brittilippuja ja pitivät piknikkejä soihtuviestiä odotellessaan. Yhden kylän väki kärräsi kadun varteen sisäoppilaitoksellisen vammaisia lapsia.

Kansanjuhla. Sen britit osaavat. Katselin menoa melkein kyynel silmässä.

Kunnes minulle iskettiin käteen puoliväkisin pullo Coca-Colaa.

Roskaruuan voimalla

Soihtuviestin itälontoolaisessa määränpäässä juhlat alkavat vasta heinäkuun lopussa. Siihen asti siellä tehdään tiukkoja työpäiviä, jotta vielä rakennustyömaalta näyttävän olympiapuiston maisemointi saataisiin päätökseen. Stadionit, velodromit, uimahallit ja muut kisapaikat ovat jo valmiita.

Lähes valmis on myös olympiapuiston keskelle nouseva maailman suurin McDonald's, joka tarjoaa olympiaruokaa urheiluidolien inspiroimalle nuorisolle. Sen sukulaissielu Coca-Cola puolestaan jakaa janojuomiaan soihtuviestiä seuraavalle yleisölle iloisenpunaisesta bussistaan.

McDonald'sin, Coca-Colan ja makeisvalmistaja Cadburyn olympiasponsorointi herättää Britanniassa kovaa arvostelua. Mielipidemittausten mukaan yli puolet kansalaisista pitää niitä sopimattomina urheilusponsoreiksi, koska pelkällä olemassaolollaan ne edistävät epäterveellisiä ruokatottumuksia.

Näistä ainoastaan yhden – Cadburyn û osalta valinta oli Lontoon kisajärjestäjien käsissä. Sekä Coca-Cola että McDonald's ovat sopineet sponsoroinnistaan kansainvälisen olympiakomitean kanssa eikä Lontoo voi estää maailman suurimman McDonald'sin rantautumista.

Ei kisaa ilman sponsoria

Lontoon olympialaisista tulee maailman kaikkien aikojen suurin urheilutapahtuma. Kisojen budjetti on kaksi miljardia puntaa. Siitä kolmasosa tulee kotimaisilta sponsoreilta. Cadburyn lisäksi joukkoon kuuluu 43 muuta yritystä.

Kisabudjetista neljäsosa on peräisin kansainväliseltä olympiakomitealta, joka saa osan rahoista sponsoreilta. Coca-Cola on olympialaisten pitkäaikaisin sponsori. Kaikkiaan kansainvälisiä sponsoreita on 11.

Urheilua ei ole ilman sponsoreita, mutta jos formulaykkösetkin selvisivät taannoisesta tupakkasponsorien ulosheitosta, niin mikseivät olympialaiset pärjäisi ilman roskaruokaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?