Citi ennustaa Kreikan eroa eurosta tammikuussa 2013 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikan kohtalonpäivä: 1.1.2013

Yhdysvaltalaispankki Citigroup veikkaa Kreikan eroavan eurosta ensi tammikuun alussa. Pankin talouskatsauksessa arvioidaan, että Kreikan eron myötä euroalue ryhtyy useisiin mittaviin rahoitusohjelmiin Kreikan-tartunnan torjumiseksi euroalueella ja muiden ongelmamaiden vakauttamiseksi.

24.5.2012 10:48 | Päivitetty 24.5.2012 15:08

Citin mukaan ”Grexitin” seurauksena Kreikan uusi valuutta devalvoituu välittömästi 60 prosenttia suhteessa euroon ja säilyy 50–60 prosentin aliarvossa seuraavat viisi vuotta.

Maan bruttokansantuote putoaisi kymmenen prosenttia ensi vuonna. Vuosina 2015–16 nähtäisin jo kansantuotteen elpymistä.

Euroopan keskuspankki (EKP) leikkaa ohjauskorkonsa 0,5 prosenttiin. Aiemmin pankki uskoi koronlaskun tapahtuvan ensi vuonna, mutta nyt se arvelee sen tapahtuvan jo kuluvan vuoden heinä-syyskuussa. EKP aloittaa uudelleen myös monivuotisen rahoitusohjelmansa (LTRO).

Sekä Portugalille että Espanjalle keskuspankki myöntää toiset avustuspaketit. Espanjassa aloitetaan lisäksi oma säästöohjelmansa EU:n, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja EKP:n troikan johdolla. Tästä päätettäisiin jo loppuvuodesta tai alkuvuonna.

Lisäksi keskuspankki aloittaa Espanjan ja Italian valtionvelkakirjojen tukiostot.

Irlanti ja Portugali, joiden talouksia tuetaan vahvasti ensi vuonna kolmikantaohjelmilla, tarvitsevan Citin mukaan edelleen toisen kolmivuotisopimuksen 2013 jälkeen.

Kreikan eron myötä eurojännitteet kasvanevat, ja ”siksi maat saanevat alkuvaiheessa rahoitusohjelmansa ilman yksityisen sektorin (PSI) mukaantuloa, jotta niiden tilanne ei muistuttaisi Kreikkaa”.

Silti PSI-malliin saatetaan hyvinkin turvautua 2014–2015, mikäli maat tarvitsevat vielä kolmatta rahoitusohjelmaa, pankki katsoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?