EU-huippukokouksessa otettiin yhteen eurobondeista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huippukokouksessa otettiin yhteen eurobondeista

EU:n johtajien näkemykset eurobondeista eli euromaiden yhteisistä joukkovelkakirjoista ovat kovin erisuuntaisia. Tämä kävi ilmi Brysselin epävirallisessa kokouksessa, joka päättyi aamuyöllä. Vastakkain ovat Ranskan eurobondeja ja Saksan leikkauksia kannattavat linjat.

24.5.2012 8:11 | Päivitetty 24.5.2012 9:15

Kokouksessa kannustettiin Kreikkaa pysymään euroalueessa ja toteuttamaan lupaamansa budjettileikkaukset. Espanjalle ei luvattu minkäänlaista välitöntä apua sen taistelessa taantuman ja velkataakkansa kanssa.

Suomea kokouksessa edusti pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

Kokouksen pääjuonteisiin kuului Ranskan uuden presidentin Francois Hollanden taistelu Saksan leikkauspolitiikkaa vastaan.

Saksan mukaan oikea oppi velkakriisin hallintaan on julkisen talouden leikkaaminen ympäri Eurooppaa. Temppu ei ainakaan vielä ole tepsinyt, ja Ranska on alkanut vastustaa leikkauksia äänekkäästi.

– Keskustelumme eurobondeista ei ollut kiihkoton, Luxemburgin pääministeri ja euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi toimittajille kuusituntisten neuvotteluiden jälkeen viime yönä.

Junckerin mukaan yhteiset joukkovelkakirjat ”eivät saaneet paljon tukea, etenkään saksankielisiltä mailta, mutta saivat selvästi innostusta taakseen ranskankielisten maiden puolelta”.

Saksa nuivanaeurobondeille

Saksa suhtautuu eurobondeihin yhä erittäin nuivasti. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan maalla on ”suuria vaikeuksia” kuvitella hyväksyvänsä eurobondit. Myös Suomi vastustaa yhteisiä joukkolainoja.

Ranskan presidentin Francois Hollanden mukaan Saksan ja Ranskan johtajat eivät enää ole samalla viivalla velkakriisin suhteen.

– Eräät maat ovat täydellisen vihamielisiä [eurobondeja kohtaan], toiset voivat kuvitella niiden toteutuvan joskus tulevaisuudessa ja kolmannet haluaisivat ne toteen paljon nopeammin. En ollut kantoineni yksin, Hollande sanoi.

Yhteisvastuulliset joukkovelkakirjat helpottaisivat velkakriisistä pahiten kärsivien maiden, etenkin Kreikan, lainansaantia, mutta kasvattaisivat vahvassa rahoitusasemassa olevien talouksien kuten Suomen ja Saksan lainakustannuksia merkittävästi.

Yhteisvaluutta euro laski eilen alimmilleen lähes kahteen vuoteen dollariin verrattuna. Valuuttaa painavat alas puheet Kreikan mahdollisesta erosta. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen vikamieslähteisiin nojaten, että euromaat ovat jo valmistelemassa Kreikan lähtöä eurosta.

EU-huippukokous ottikin suoraan kantaa Kreikan tilanteeseen. Kreikassa järjestetään uudet parlamenttivaalit 17. kesäkuuta, ja niiden pohjalta muodostettava uusi hallitus ratkaissee maan kohtalon yhteisvaluutassa.

– Haluamme Kreikan pysyvän euroalueessa ja samalla kunnioittavan lupauksiaan. Odotamme, että Kreikan uusi hallitus tekee tällaisen päätöksen vaalien jälkeen, kokouksen julkilausumassa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?