Työryhmä: Epätyypilliset työsuhteet ovat yleistyneet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Epätyypillinen on tyypillistä työmarkkinoilla”

Määräaikaiset työt, osa-aikatyö ja vuokratyösuhteet ovat yleistyneet työmarkkinoilla, työnteon tulevaisuutta selvittänyt työryhmä sanoo. Tänään väliraporttinsa työministeri Lauri Ihalaiselle jättäneen työryhmän mukaan työntekijöitä pitää kohdella yhdenvertaisesti työn teon muodosta riippumatta.

15.5.2012 12:33 | Päivitetty 15.5.2012 12:33

Epätyypillisestä on tullut tyypillistä työmarkkinoilla. Näin selviää työnteon tulevaisuutta selvittäneen työryhmän tuoreesta raportista.

Väliraporttinsa työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.) tänään jättänyt työryhmä sanoo, että työn tekemisen muodot ovat Suomessa hyvin erilaistuneet. Työryhmän mukaan määräaikaiset työt, osa-aikatyöt ja vuokratyöt ovat yleistyneet ja vakiinnuttaneet asemansa, eikä epätyypillisen työsuhteen käsite enää päde.

– Moni työntekijä tekisi mieluiten kokoaikaista, pysyvää palkkatyötä ja meidän tulee jatkossakin toimia näiden pysyvien vakinaisten työpaikkojen puolesta silloin kuin työntekijät niitä haluavat, työryhmän jäsen STTK:n lakimies Inka Douglas sanoo tiedotteessa.

Douglaksen mukaan tämä ei ole kuitenkaan aina mahdollisesta eikä edes työntekijän oman tahdon mukaista.

– Joka tapauksessa työntekijöitä tulee kohdella yhdenmukaisesti työn teon muodosta riippumatta. Määräaikainen työ, osa-aikatyö sekä vuokratyö ovat tänä päivänä osa suomalaista työelämää, ja se tulee huomioida myös työelämää koskevassa lainsäädännössä.

”Selvitysten johdettavatoimenpiteisiin”

Työryhmän mukaan eri työntekomuotojen suhde esimerkiksi sosiaaliturvalainsäädäntöön pitäisi selvittää hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Työryhmä esittää, että myös muun muassa osa-aikatyöhön liittyvät ongelmat ja itsensä työllistäjiin liittyvät kysymykset kuuluvat selvitettäviin asioihin.

– Uudet työryhmät on perustettava mahdollisimman ripeästi, jotta ne voivat saattaa työnsä päätökseen hyvissä ajoin ennen hallituskauden päättymistä, SAK:n päälakimies Timo Koskinen sanoo tiedotteessa.

Työryhmän mukaan selvitysten seurauksena pitää olla toimenpiteitä. Esimerkkinä tästä voi olla työaikapankkijärjestelmä, jota selvitetään ensi vuoden aikana.

STTK:n Douglaksen mukaan tavoitteena on Euroopan paras työelämä.

Työvoiman käyttötapojen ja työn tekemisen muotojen muutostrendit -raportti julkaistiin tänään Helsingin yliopistolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?