Keskuskauppakamari: Yritysten ja poliisin välille parempi keskusteluyhteys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yritykset haluavat poliisilta lisää tietoja

Epätavallinen hävikki vaivaa rakennus- ja kaupan alaa, käy ilmi Keskuskauppakamarin yritysten rikosturvallisuutta koskevasta selvityksestä. Yritysten mukaan tähän voitaisiin puuttua aiempaa tehokkaammalla ja vaivattomammalla tiedonjaolla yritysten ja poliisin kesken.

9.5.2012 17:26 | Päivitetty 9.5.2012 17:19

Epätavallinen hävikki on yleisemmin rakennus- ja kaupan alan ongelma, käy ilmi Keskuskauppakamarin tuoreesta selvityksestä.

Asiantuntija Kaisa Saario Keskuskauppakamarista kertoo, että kaupan alalla joka neljäs ja rakennusalalla joka viides raportoi epätavallisesta hävikistä. Kaikista yrityksistä 13 prosenttia kokee epätavallisen hävikin ongelmaksi.

Yritykset kokevat, että tähän voitaisiin puuttua paremmalla tiedonjaolla yritysten ja viranomaisten välillä.

Tutkimuksen mukaan yritysjohtajista lähes 70 prosenttia kokee puutteelliseksi tiedonsaannin viranomaisilta esimerkiksi polttoaine-, metalli- ja myymälävarkauksista.

Tiedonvälityksen esteenä on tietosuojalainsäädäntö. Keskuskauppakamarin mukaan kankeat toimintatavat yritysturvallisuuteen liittyvän tiedon jakamisessa vaikeuttavat yritysten mahdollisuuksia kertoa epäilyttävistä havainnoista viranomaisille.

Kauppakamarin esimerkin mukaan poliisi ei välttämättä kerro kaupalle, vaikka ammattimainen rikollisliiga uhkaa kauppaa.

– Yritysten ja viranomaisten välille olisi kehitettävä matalamman kynnyksen keskusteluyhteys virallisen rikosilmoitusmenettelyn rinnalle, Saario ja asiantuntija Panu Vesterinen sanovat tiedotteessa.

Kaikista selvitykseen vastanneista yrityksistä 43 prosenttia on kokenut erilaisia yrityksen omaisuuteen kohdistuneita turvariskejä kolmen viime vuoden aikana.

Vesterisen mukaan yrityksillä on parannettavaa irtaimen omaisuuden suojauksessa, ja niiden on huolehdittava suojauksesta siten, että rikollinen ei kiinnostu yrityksestä mahdollisena kohteena.

Poliisin resurssithuolestuttavat

Kevään aikana julkisuudessa on keskusteltu poliisin resursseista ja niiden vähyydestä. Asia herättää huolta myös yrityksissä.

– Yritysjohtajat ovat erittäin huolissaan poliisin kasvavasta resurssipulasta ja siitä, että sakon muuntorangaistuksen poiston myötä poliisin määräämiä sakkoja ei enää muunneta vankeudeksi, Kaisa Saario sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa sakon muuntorangaistuksen poisto saattaa olla yksi syy kaupan alan rikosriskien lisääntymisessä.

Kauppakamarin Yritysten rikosturvallisuus 2012 selvitykseen vastasi yhteensä 1 681 Keskuskauppakamarin jäsenyritysten johtajaa. Edelliset tutkimukset tehtiin vuosina 2005 ja 2008.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?