Pitkää lounasta saa jälleen – onko kenelläkään aikaa?

Menneiltä vuosikymmeniltä tuttua pitkää lounasta saa taas. Entisaikaan pitkät lounaat saattoivat kestää, parhaimmillaan tai pahimmillaan, jopa 6–7 tuntia. Nyt kysymys on lienee nostalgiasta – isompaa paluuta liike-elämän kosteisiin lounaisiin ei näytä olevan tulossa.

4.5.2012 6:01 | Päivitetty 3.5.2012 13:05

Scandic Continental Helsingin eli entisaikojen Intercontinentalin Lastu-ravintola on ottanut listoilleen pitkän lounaan. Samaten helsinkiläinen ravintola Ilves tarjoilee kerran viikossa pitkää lounasta.

Scandic Continental Helsingin ravintolatoimen päällikkö Jouko Puranen kertoo, että ajatus pitkästä lounaasta lähti halusta kunnioittaa 40 vuotta täyttävän hotellin menneitä vuosikymmeniä.

– Kartoitimme vanhoja menuita ja tuotteittamme. Meidän Pitkä Lounas on yhdeksän ruokalajin lounas, joka tarjoillaan Presidential-sviitin salongissa. Sen saa joko juomilla tai ei niin kosteana, kertoo Puranen.

Purasen mukaan hotellin ravintolalla oli aikoinaan 80-luvun alussa tuote nimeltä "Kostea lounas". 

– Sellaista nimeä ei voisi tuotteelle nykypäivänä antaa. Se antaa väärän kuvan, eikä sovi nykypäivän yritysmaailmaan.

Uteliaille ja nostalgisiin hetkiin 

Kohderyhmänä ovat vanhemman kaartin lisäksi asiakkaat, jotka eivät ehtineet omakohtaisesti kokea pitkien lounaiden aikakautta.

– Olemme ajatelleet tarjota mahdollisuuden nauttia pitkästä lounaasta niille nuoremmille sukupolville, jotka eivät olleet vielä työurallaan kovin korkealla – jos ollenkaan – 70- ja 80-luvuilla. Luonnollisesti toinen tärkeä kohderyhmä ovat ne vanhemman sukupolven edustajat, jotka haluavat muistella menneitä aikoja, Puranen sanoo. 

Puranen kertoo pitkään hotellissa työskennelleiden kollegoidensa kertoneen, että entisaikaan pitkät lounaat saattoivat kestää jopa 6–7 tuntia.

– Jossain kohtaa se ruokakin unohtui.

Nykypäivänä suuntaus on Purasen mukaan toinen. Ruoka on nousussa ja television kokkiohjelmat pönkittävät trendiä.

– Kyllä sen huomaa ravintolatoimialalla, että ruoan menekki kasvaa koko ajan.

"Nykyajan työkulttuuri ei salli" 

Helsinkiläinen ravintola-alan vaikuttaja, alan yrityskauppoja järjestävän Activalin toimitusjohtaja Ari Larnemaa arvioi, ettei pitkillä lounailla ole mahdollisuutta yleistyä enää nykypäivänä.

– Kun ravintoloiden kilpailu on kiristynyt, pitää tuoda uusia tai uusvanhoja juttuja, joilla erottaudutaan. Pitkistä lounaista ei kuitenkaan tule mitään trendiä, sillä nykyajan työkulttuuri ei salli sitä, Larnemaa kertoo.

Larnemaa näkeekin, että pitkä lounas keskellä työpäivää voi nykypäivänä olla lähinnä harvemmin tapahtuva juhlahetki, eikä tapa.

Perinne elää hiljaisuudessa

Larnemaan mukaan pitkien lounaiden perinne on edelleen rajoitetusti elossa eräissä herraklubeissa, mutta asiasta ääntä pitämättä ja kabinettien rauhassa. Laajemmassa mitassa pitkät lounaat jäivät pois kuvioista jo vuosikymmeniä sitten.

– Helsingin Suomalaisella klubilla kabinetteja varataan aina silloin tällöin pitkille lounaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?