Lääkeyhtiö yrittää pakottaa superkalliin lääkkeen käyttöön

Lääkeyhtiö Novartis on ryhtynyt Britanniassa oikeustoimiin valtion sairaaloita vastaan. Yhtiö yrittää pakottaa sairaalat käyttämään sen omaa lääkettä silmärappeuman hoitoon, vaikka nykyisin käytetty lääke on kymmenen kertaa halvempi.

26.4.2012 9:10 | Päivitetty 26.4.2012 9:14

Novartiksen valmistama Lucentis-lääke on Britannian terveysviranomaisten mukaan ainoa lääke, joka hoitaa tehokkaasti silmän ikärappeumaa (AMD). Lääke maksaa noin 700 puntaa per annos.

Viime vuonna New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti kuitenkin, että kilpaileva Roche-yhtiön syöpälääke Avastin on silmärappeuman hoitoon yhtä tehokas. Sen hinta on vain noin 60 puntaa annokselta.

Valtion sairaalat ovatkin kustannussyistä päätyneet käyttämään Rochen lääkettä, mikä on saanut Novartiksen käräjille. Yhtiö katsoo, että potilasturvallisuus vaarantuu.

Roche on ilmoittanut, ettei se aio tutkia Avastinin toimivuutta silmärappeuman hoidossa, vaan keskittyy syöpätutkimukseen. Vaikka lääke ei siis todennäköisesti päädy viranomaisten vihreälle listalle, Novartiksen toimia myös arvostellaan.

– Yhtiöiden kuten Novartis ei pitäisi ryhtyä estämään kustannustehokkaimpien hoitojen käyttöä voittojen maksimoimiseksi, sanoi John Harris, Institute for Science Ethics and Innovation -keskuksesta Manchesterin yliopistosta.

Britannian julkisen terveydenhuollon on säästettävä 20 miljardia puntaa vuoteen 2015 mennessä. Säästöt ovat osa Britannian julkisen talouden leikkauskuuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?