TS: Autoja hajotetaan Suomessa rikollisten purkaamoissa

Osa Suomessa toimivista autopurkaamoista ei toimi lain piirissä. Pahimmillaan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, kertoo Turun Sanomat.

| Päivitetty

Autoja hajotetaan myös rikollisten pyörittämissä purkaamoissa, kertovat Suomen ympäristöviranomaiset Turun Sanomille.

 – Pahimmillaan laittomat purkaamot ovat sellaisia, että viranomainen joutuu ottamaan tarkastuskäynnille poliisin turvaksi. Myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen on törmätty, kertoo ylitarkastaja Teemu Virtanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta TS:lle.

Joka kolmas liikenteestä poistettu ajoneuvo häviää Suomessa laillisen keräysjärjestelmän ulkopuolelle, mikä merkitsee yli 30000 autoa. Osa autoista myydään esimerkiksi Afrikkaan, osa taasen puretaan laittomasti kotimaassa.

Rikolliset kiinnostuivat kierrätysmetalleista maailmanmarkkinahintojen noustua viime vuosikymmenellä. Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtajan Arto Silvennoisen mukaan hämäräpurkaamot keräävät yhteensä useiden miljoonien ansiot vuodessa.

– Tämä on iso harmaan talouden ongelma, Silvennoinen sanoo.

Suurin osa pimeistä purkamoista on yksityishenkilöiden nimissä. Laittoman purkaamon toiminnasta tekee, ettei niillä ole ympäristölupaa, eivätkä ne toimi valtakunnallisen tuottajavastuun piirissä eikä toiminnasta ei makseta veroa. Auton ongelmajätteet, kuten pakkasnesteet, saatetaan jättää luontoon tai syöttää kunnalliseen jätejärjestelmään.

Vuodesta 2004 lähtien auton on voinut viedä romutettavaksi maksutta valmistajien ja maahantuojien verkoston purkamoihin. Nämä antavat virallisen romutustodistuksen ja autoon liittyvät maksut lakkaavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?