Yhdysvallat menettää vuodessa 258 miljardia euroa veronkiertoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näissä kolmessa maassa kierretään eniten veroja

Lähes 2,4 biljoonaa euroa. Sellaisen summan maailman maat menettävät verotuloja vuosittain, arvioi brittiläinen järjestö Tax Justice Network.

17.4.2012 21:18 | Päivitetty 17.4.2012 22:08

– Veronkierto on rikos ihmisiä kohtaan, sanoo Tax Justice Networkin raportin laatinut ekonomisti Richard Murphy Foreign Policy -lehden mukaan.

Murphy perustelee näkemyksensä sillä, että veroja välttelevät rikkaat ihmiset sekä yritykset, ja verotuloilla rahoitetaan julkisia palveuja – joita taas käyttävät etenkin yhteiskuntien köyhimmät.

Foreign Policy esittelee maat, jotka menettävät eniten verotuloja vuosittain. Laskelmat perustuvat Tax Justice Networkin (TJN) tietoihin.

Yhdysvallat menettää jättitulotyrityspaljoudesta huolimatta

Harmaan talouden osuus Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta ei ole maailman huippua - vain 8,6 prosenttia. Mutta koska kyseessä on maailman suurin talous, Yhdysvallat menettää isoimmat summat verotuloja vuosittain.

TJN arvioi, että harmaan talouden vuoksi verottajan pussi on 337 miljardia dollaria eli 258 miljardia euroa keveämpi. 

Murphyn mukaan Yhdysvallat menettää verotuloja etenkin yritysten kiertelyn vuoksi.

– Yhdysvaltain tapa säännellä yritysten toimintaa on valtavan ongelmallinen. Yhdysvallat luo todella paljon yrityksiä, mutta valtiolla ei ole mitään hajua siitä, kuka yritykset omistaa eli ketä pitäisi verottaa, Murphy sanoo FP:n mukaan.

Boliviassa harmaan talouden osuus on 66 prosenttia

Eteläamerikkalainen Bolivia ei ole kummoinen tekijä maailmantaloudessa, mutta vuoristoisessa maassa jylläävä harmaa talous on maailman huippua. Etelä-Amerikan köyhin maa menettää vuosittain yli 3,7 miljardia dollaria verotuloja.

TJN:n laskelmien mukaan harmaa talous on yli neljä kertaa suurempi kuin maan terveydenhuoltokulut.

Venäjällä verojen välttelystä on tehty bisnestä

Suomen naapurimaa Venäjä menettää vuosittain verotuloja yli 220 miljardia dollaria. Harmaan talouden osuus Venäjän bruttokansantuotteesta on vajaat 44 prosenttia.

Jopa 60 prosenttia venäläisfirmoista käyttää avaruusmiehiksi kutsuttuja yrityksiä - eli väliaikaisiksi tarkoitettuja yrityksiä, joiden ydinaluetta on omaisuuden piilottelu verojen välttämiseksi, FP kertoo viitaten tutkimustietoon.

Foreign Policy listaa myös kolme seuraavaksi pahinta verotulojen menettäjää - tuttuja nimiä Euroopan talousuutisista. Ne ovat Italia, Kreikka ja Irlanti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?