UPM suunnittelee sulkemisia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM: Tehtailla on tämä vuosi armonaikaa

UPM:n mukaan Kajaanin sahan ja Heinolan sekä Aureskosken tehtaiden myynti on yksi perusteltu vaihtoehto. Huonompi vaihtoehto on sulkeminen.

11.4.2012 12:22 | Päivitetty 11.4.2012 12:24

Toimintojaan viime aikoina tehostanut ja myynyt metsäyhtiö UPM ilmoitti tänään suunnittelevansa Kajaanin sahan sekä Heinolan ja Aureskosken jatkojalostustehtaiden sulkemista vuoden loppuun mennessä. UPM:n Energia- ja sellu -ryhmän johtajan Heikki Vappulan mukaan myös myynti on todellinen vaihtoehto.

– Myynti on näiden yksiköiden kohdalla enemmän realistinen vaihtoehto kuin joskus aikaisemmin vastaavassa tilanteessa, Vappula sanoi Taloussanomille.

Suljettavissa tai myytävissä yksiköissä aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat kaikkiaan 275 työntekijää. Vappulan mukaan päätösten taustalla on heikko kannattavuus, joka taas liittyy nousseisiin raaka-ainekustannuksiin sekä vaisuun kysyntään.

– Etenkin tukkipuun kohonnut hinta on vaikuttanut kannattavuuteen. Toisaalta myös vientikysyntä Euroopassa on ollut viime aikoina vaisua sikäläisen rakennusalan pehmeyden takia.

Sahateollisuuden raaka-aine on tukkipuu, joka on kaikkein kallein puutavaralaji. Alalla raaka-aineen osuus tuotantokustannuksista on reilut kaksi kolmannesta.

Vappulan mukaan yksiköistä on kertynyt viime vuosina liiketappiota eikä sen enempää raaka-aineen hinnassa tai kysynnässä ollut nyt näkyvissä myönteistä käännettä. Silti hän uskoo, että konsernin ulkopuolinen toimija saa yksiköistä käypää liiketoimintaa.

– Aikaa myyntineuvotteluille on periaatteessa vuoden loppuun. Suhtaudun niihin tässä vaiheessa toiveikkaasti.

Yhteensä 83 henkeä työllistävä Kajaanin saha valmistaa mänty- ja kuusisahatavaraa. Aureskosken tehtaan alaa ovat sisäverhoukset, kuten paneelit ja lattialaudat sekä rakenne- ja pihatuotteet, mikä työllistää 53 henkeä. Heinola puolestaan valmistaa liimalevyjä, joiden yksi käyttäjä on ollut huonekalujätti Ikea. Tehtaan palveluksessa on 46 henkeä.

Yt-neuvottelut koskevat lisäksi esikuntatoimintoja, jotka työllistävät 90 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?