Iron Sky-elokuvan bisnesidea tepsi saksalaisiin kuin salamasota - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuunatsien Saksan-valloitus alkoi rajusti

Kuvituskuva
Julkaistu: 10.4.2012 18:43, Päivitetty 10.4.2012 18:57

Suomalainen tieteisparodia "Iron Sky" aloitti saksalaisten valkokankaitten valloituksen menestyksellisellä rynnäköllä. Elokuva sai pääsiäisenä Saksassa 155 000 katsojaa ja kiipesi kaikkien katsotuimpien elokuvien kärkijoukkoon.

Saksalaislehdistö puhui jo Blitzkriegin eli salamasodan strategiasta, kuvaillessaan suomalaisen Iron Sky- elokuvahankkeen rullaamista. Elokuva sai pääsiäisviikonloppuna ensi-iltansa saksankielisellä markkina-alueella.

Saksassa levitykseen pannut 164 kopiota eivät riittäneet, vaan elokuvateatterit pyysivät heti lisää kopioita käyttöönsä.

– Wunderschön, myhäilee tiedottaja Anko Gniwotta elokuvan saksalaisesta Polyband Medien -levitysyhtiöstä.

– Mahtavaa!

Elokuva on lähtenyt hänen mukaansa etenemään erittäin hyvin, mutta ei kuitenkaan yllättävästi. Kuulemma ei olisi ollut ihme, jos elokuva olisi startannut vieläkin voimakkaammin.

Kuunatsielokuva kamppailee kuitenkin katsojista huippusarjassa. Uusista tulokkaista sen edelle työntyivät vain Titanicin 3D-versio ja Lumikki-elokuva Kerro, kerro kuvastin. Muuten se on ollut katsotuimpien elokuvien sijalla yhdeksän.

Saksalaisessa lehdistössä onkin korostettu "Iron Sky":n syntyhistoriaa. Sitä on pidetty menestystarinana, joka kannattaa kertoa, riippumatta lopputuloksesta.

Saksalaislehtien mielestä kyseessä on osoitus siitä, miten netti mahdollistaa uusia, maailmaa ja taloutta muuttavia yhteisöjä.

Elokuvaahan on rahoitettu kymmenykseltään netin kautta toteutetun crowdfundingin kautta. Tätä on tervehditty täkäläisessä mediassa iloiten jo siksi, että se on antanut elokuvahankkeelle itsenäisyyttä alan byrokraateista ja perinteisistä rahoitusjärjestelmistä.

Toinen puoli menestystarinaa on ollut faniyhteisön syntyminen.

Saksassa on järjestetty fanien varaamia ja markkinoimia omia elokuvanäytäntöjä. Iron Sky ei ole ollut Saksassa mikään uskallettu tabujen murtaja, vaan yhteistä hauskanpitoa kuunatsien ja heidän maanpäällisten hengenheimolaistensa kustannuksella.