Kilpailuvirasto Fimealle: Halvinta lääkettä ei aina löydy apteekista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kilpailuvirasto: Halvinta lääkettä ei löydykään aina apteekista

Kilpailuviraston selvitysten mukaan apteekit eivät tarjoa aina asiakkaille halvinta vaihtokelpoiseksi luokiteltua lääkettä. Viraston mukaan rinnakkaistuontivalmisteet eivät ole päässeet osallistumaan hintakilpailuun lääkelaissa tarkoitetulla tavalla.

5.4.2012 15:55 | Päivitetty 5.4.2012 15:55

Lääkevaihdon tarkoituksena on mahdollistaa lääkeyhtiöiden välinen hintakilpailu ja tuottaa sitä kautta säästöjä sekä lääkkeitä käyttäville asiakkaille että yhteiskunnalle.

Järjestelmä ei kuitenkaan Kilpailuviraston selvitysten mukaan tue tällä hetkellä hintakilpailua täydessä laajuudessaan.  Ongelmana ovat kilpailuviraston tiedotteen mukaan rinnakkaistuontivalmisteet, jotka eivät apteekkien menettelyjen johdosta ole päässeet osallistumaan hintakilpailuun lääkelain tarkoittamalla tavalla.

Rinnakkaistuontilääkkeet ovat uudelleenpakattuja patentoituja alkuperäislääkkeitä, joten ne ovat koostumukseltaan täysin samanlaisia alkuperäislääkkeiden kanssa. Apteekit eivät Kilpailuviraston selvitysten mukaan aina tarjoa asiakkaille halvinta vaihtokelpoiseksi luokiteltua lääkettä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tulisikin viraston mielestä luoda apteekkien toimia reaaliajassa seuraava järjestelmä, jolla voitaisiin valvoa apteekkien tilauksia ja toimituksia. Seurantaan tarvittavat tiedot ovat viraston saamien tietojen mukaan helposti saatavilla, ja muissa EU-valtioissa on jo käytössä vastaavia järjestelmiä.

Mitä selvitettiin?

Myös rinnakkaistuontilääkkeiden sisällyttäminen viitehintajärjestelmään koko laajuudessaan tulisi ottaa uudelleen harkittavaksi. 

Tällä hetkellä rinnakkaistuontilääkkeet ovat viraston mukaan järjestelmässä mukana vain, jos viitehintaryhmään kuuluu jo ns. geneerinen eli alkuperäislääkkeestä patentin raukeamisen jälkeen valmistettu kopiolääke.

Muutos tarkoittaisi sitä, että alkuperäislääke ja sen rinnakkaistuotu vaihtoehto voisivat muodostaa keskenään parin, jossa lääkevalmiste korvattaisiin vain viitehinnasta ja hintaero jäisi asiakkaan maksettavaksi. Tämä kannustaisi kuluttajia valitsemaan hinnaltaan halvimman lääkevalmisteen. Kilpailuviraston aloite liittyy Suomessa toimivien rinnakkaistuojien Kilpailuvirastolle esittämään selvityspyyntöön lääkelain noudattamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?