Fedin Williams: Rahapoliittisen elvytyksen tarve vähentynyt - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fedissä väläytellään taas linjanmuutosta

Yhdysvaltain talouden vahvistuminen alkuvuoden aikana vähentää todennäköisyyttä sille, että keskuspankki Fed enää lähtisi keventämään rahapolitiikkaansa.

5.4.2012 9:07 | Päivitetty 5.4.2012 9:09

Rahapolitiikan linjanmuutosta väläytti Fedin San Franciscon aluepankin johtaja John Williams puheessaan eilen illalla.

– Todennäköisyys lisätoimien tarpeelle on vähentynyt. Verrattuna tilanteeseen muutama kuukausi sitten riskit talouskehityksen menemisestä heikompaan suuntaan ovat pienentyneet, hän sanoi.

Williams huomautti kuitenkin, että uudet niin sanotut määrälliset elvytystoimet eli valtionlainojen osto-ohjelmat eivät ole täysin poissuljettuja.

– Jos talouden toipuminen jää odotettua heikommaksi tai jos inflaatio jämähtää alle kahteen prosenttiin, korkojen nostamisen lykkääminenkin voisi olla perusteltua.

Fedin linjauksen mukaan pankin keskeinen korko pysyy nollan tuntumassa ainakin vuoden 2014 loppupuolelle.

Williams arvioi, että Yhdysvaltain talous kasvaa tänä vuonna noin 2,50 prosentin vauhtia. Ensi vuonna kasvu voimistuu hieman tästä.

– Nämä maltilliset kasvuluvut eivät kuitenkaan ole riittäviä pitämään yllä viime aikoina nähtyä työmarkkinatilanteen nopeaa kohentumista.

Fed kertoi viime korkokokouksen pöytäkirjassaan samoja asioita, joista Williams puhui eilen. Myös Fedin Jeffrey Lacker väläytti eilen rahapolitiikan muutosta. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?