Catherine Dobbs ehdottaa eurokriisin ratkaisuksi euron pilkkomista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Rikotaan euro keltuaiseen ja valkuaiseen"

Eurokriisin ratkaisua etsivän talouskilpailun finalistilla on kiinnostava idea. Eurosta tulisi tehdä kaksi valuuttaa, yksi vahvoille ja toinen heikoille maille. Juju on siinä, että esimerkiksi suomalaiset saisivat itselleen myös "heikkoja" euroja eivätkä voisi siten suojautua valuutan arvon alentumiselta.

Maria Emilia, 80, myi munia Lissabonissa viime heinäkuussa.

4.4.2012 21:06 | Päivitetty 4.4.2012 21:59

Talouskilpailun finalisti, piensijoittaja Catherine Dobbs on keksinyt kiinnostavan tavan hajottaa euroalue hallitusti. Hän kisaa ideallaan Wolfson Economics Prize -palkinnosta, joka on noin 286 000 euroa. 

Dobbsin Newney-nimisessä ehdotuksessa teemana on muna. Hän ehdottaa euron rikkomista "keltuaiseen ja valkuaiseen", eli kahteen eri valuuttaan, joista jälkimmäinen tulisi taloutensa paremmin hoitaneille maille ja ensimmäinen heikommin pärjänneille.

Tavallisesti kahden eurovaluutan ideoissa heikkous on valuuttapako. Uusia valuuttoja voisi olla mahdotonta suunnitella salassa, ja niin sijoittajat kuin kansalaisetkin ryntäisivät heti tilaisuuden tullen vaihtamaan rahansa toisen euromaan valuuttaan, joka olisi vaihdon jälkeen vahvempi.

Dobbsin ehdotus ongelman ratkaisuksi on yksinkertainen. Kaikkien euromaiden kaikki kansalaiset ja instituutiot saavat euron hajotessa "valkuaiseuroja" ja "keltuaiseuroja" samassa suhteessa.

Olisi siis samantekevää, siirtääkö rahansa Saksaan vai ei, koska joka tapauksessa sadan vanhan euron tilalle saisi esimerkiksi 70 "valkuaiseuroa" ja 30 "keltuaiseuroa".

Hajomisen tuska on yhdessä siedettävä

Kummallakin uudella valuutta-alueella olisi oma keskuspankkinsa ja rahapolitiikkansa. Pankit voisivat myös säätää valuutolle ensi vaiheessa kiinteät kurssit ja säädellä valuuttojen vaihtoaikaa, koska heti "keltuaisten" ja "valkuaisten" jaon jälkeen moni olisi innokkaasti valuuttakaupoilla.

Oletettavasti pahemmassa talousjamassa olevan alueen keskuspankki painaisi lisää rahaa, mikä johtaisi inflaation kiihtymiseen. Jos palkkakehitys saataisiin pysymään kurissa, alkaisi kilpailukykykin parantua, kun valuutan suhteellinen arvo laskisi. Velkaongelmaa Dobbs ei väitäkään ratkaisevansa.

Dobbsin idean etu on siinä, että se jakaa euron hajoamisen vaikeuksia tasaisesti kaikille. Siitä voitaisiin kertoa etukäteen, jolloin se olisi ennakoitavissa. Se luultavasti jopa laskisi riskimaiden kuten Espanjan ja Italian valtionlainojen korkoja.

– [Newney] todellinen voima on siinä, että sitä ei ehkä koskaan tarvitsisi käyttää, Dobbs kirjoittaa.

Ehdotuksen todellinen heikkous voi piillä sen toteuttamisessa. Kreikka voi teoriassa lähteä eurosta omin päin, mutta Newney tarvitsisi taakseen kaikki euromaat, mikä olisi mammuttimainen poliittinen voimanponnistus.

Wolfson Economics Prizen muut neljä finalistia ovat Jens Nordvig, Nick Firoozye, Neil Record ja Jonathan Tepper.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?