Itävallan keskuspankki torjuu kriisimaiden pankkien velkakirjat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Itävallan keskuspankki torjuu kriisimaiden pankkien velkakirjat

Itävallan keskuspankki ei aio enää hyväksyä vakuutena pankkien velkakirjoja, joiden takaajana on euroalueen kriisimaa. Kriisimailla tarkoitetaan maita, jotka ovat mukana Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston avustusohjelmassa.

4.4.2012 21:26 | Päivitetty 4.4.2012 21:27

Asiasta kertoi keskuspankin tiedottaja Christian Gutlederer puhelimitse. Itävallan päätös on jatkoa Saksan Bundesbankin vastaavalle linjaukselle, jonka se teki Euroopan keskuspankin muutettua vakuusmääräyksiään.

Päätös merkitsee, että Kreikan, Portugalin ja Irlannin pankit eivät enää voi käyttää näitä arvopapereita hankkiessaan rahoitusta saksalaisten ja itävaltalaisten tytäryhtiöidensä kautta, vaan niiden tulee turvautua omiin keskuspankkeihinsa.

Ne ovat tosin muutenkin turvautuneet vahvemmin oman maansa keskuspankkirahoitukseen. Itävaltalaisarvion mukaan päätöksellä ei ole suurta vaikutusta pankkien keskinäiselle lainamarkkinalle.

Standard Chartered Bankin ekonomisti Thomas Costberg epäilee, että myös eräät muut maat, kuten Suomi, Hollanti ja Luxemburg, saattavat alkaa suhtautua yhtälailla epäillen kriisimaiden pankkien lainapapereihin.

Suomen Pankki ja Luxemburgin keskuspankki kieltäytyivät kommentoimasta asiaa. Hollannin keskuspankin edustaja ei ollut tavoitettavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?