Majavanhaus voi olla herkun luonnonmukainen aromi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Majava merkitsee sillä reviirin, sinä syöt sitä herkussa

Kuulostaako vaniljan, vadelman tai mansikan aromi herkulliselta? Tiesitkö, että sitä saadaan eritteestä, jota majava käyttää reviirinsä merkitsemiseen?

4.4.2012 12:33

Etsipä vanilijalta, vadelmalta tai mansikalta maistuvan herkun kääre ja lue se tarkasti. Onko tuotteessa mainittu “vaniljan, vadelman tai mansikan luonnonmukainen aromi”? Tiedätkö, mitä se on?

Kyse voi olla englanniksi castoreum- ja suomeksi majavanhaus-nimellä kulkeva aineesta. Ekoodi-sivulla kerrotaan, että se on majavan anaalirauhasesta saatavaa voimakkaan hajuista eritettä.

Veganismiin paneutunut amerikkalaissivusto Gentleworld kertoo, että Yhdysvalloissa viranomaiset ovat hyväksyneet aineen käytön elintarvikkeen lisäaineena ja Wikipedian mukaan aine on yleisesti käytössä.

Majava tarvitsee majavanhausta reviirinsä merkitsemiseen. Se tuottaa sitä häntänsä tyvessä sijaitsevissa rauhasissa.

Vain valmistaja voikertoa aromin lähteen

Sanapari luonnonmukainen aromi voi löytyä vaikkapa mehujään, suklaan tai kakun kääreestä. Ekoodi.comin sivuilla todetaan, että ainoa tapa saada selville luonnonmukaisen aromin todellinen lähde, on kysyä sitä valmistajalta.

Majavanhausta käytetään myös kosmetiikassa ja sitä on käytetty lääketieteessä. Esimerkiksi Naantalin luostarin 1400-luvulta oleva lääkekirja tuntee aineen.

Vegaanit kavahtavat eläinperäistä tuotetta. Ekoodi.com toteaa, että ajatus aineesta elintarvikkeen lisäaineena on epämiellyttävä, vaikka aine haitallinen ainoastaan majavan terveydelle.

– Nahkan lisäksi se on ollut toiseksi suurin syy majavan pyyntiin, sivustolla kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?