Fiva: Vehviläisen asuntokauppa poikkeus

Suomen finanssisektoria valvova Finanssivalvonta (Fiva) kuvailee lentoyhtiö Finnairin toimitusjohtajan Mikä Vehviläisen ja työeläkeyhtiö Ilmarisen välistä asuntokauppaa poikkeukselliseksi.

2.4.2012 16:24 | Päivitetty 2.4.2012 17:15

Ilmarisen Fivalle toimittamien tietojen mukaan kaupassa noudatettiin työeläkeyhtiön normaalia päätöksentekomenettelyä. Asuntokauppa tehtiin myös markkinahintaan.

Fivan mukaan Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppa poikkeaa kuitenkin Ilmarisen kiinteistösijoitusstrategian periaatteista, eikä Ilmarinen ole tehnyt vastaavia asuntokauppoja viime vuosina.

Tiedot käyvät ilmi Fivan tekemästä työeläkeyhtiöiden keskeneräisestä kiinteistösijoitusselvityksestä, jonka alustavia tuloksia virasto julkisti tänään.

Selvityksen mukaan työeläkeyhtiöt ovat tehneet niin sanottuja lähipiirikauppoja viimeisen kymmenen vuoden aikana parikymmentä kappaletta. Lähipiirillä tarkoitetaan eläkeyhtiön henkilöstöä, hallitusta ja hallintoneuvostoa.

Kauppojen kokonaisarvo on alle 10 miljoonaa euroa, ja niitä tehtiin kolmessa eläkeyhtiössä.

– Lähipiirien kiinteistökauppojen periaatteet ovat monilla yhtiöillä kuvattu puutteellisesti tai puuttuivat kokonaan, sanoi Fivan johtaja Anneli Tuominen tiedotustilaisuudessa.

Fiva ei voi kieltää työeläkeyhtiöitä tekemästä kiinteistökauppoja lähipiirin kanssa, koska kauppoja ei ole kielletty lainsäädännössä.

Fiva ehdottaa uudessa hallintoa uudistavassa kannanottoluonnoksessa, että työeläkeyhtiöiden tulisi harkita, ovatko lähipiirin kanssa tehtävät kaupat tarkoituksenmukaisia.

Eläkeyhtiöillä tulisi olla mahdollisia lähipiirin kauppoja varten kirjallinen ohjeistus ja valvontamekanismi. Yhtiöiden tulisi myös harkita kauppojen julkistamista esimerkiksi tulosjulkistuksen yhteydessä.

– Olisi hyvä, että lähipiirin kaupoista päätettäisiin yhtiöiden hallituksissa, Tuominen sanoi omana mielipiteenä.

Kannanottoluonnos on lähetetty lausuntokierrokselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?